Znovuzrodenie Zámku Kunerad. V roku 2018 to bola ruina, dnes mu rodina Škottová prinavracia zašlú slávu


Foto: Znovuzrodenie Zámku Kunerad. V roku 2018 to bola ruina, dnes mu rodina Škottová prinavracia zašlú slávu Foto: zamokkunerad.sk

V rokoch 1914 - 1916 bol kaštieľ postavený grófom Valentínom Balestrémom (1860-1920). Inšpirovaný secesnou architektúrou zámkov v údolí francúzskej Loiry si dal gróf Balestrém vystavať komfortné a moderne vybavené rodinné sídlo s vlastnou vodnou elektrárňou a kaplnkou zasvätenou sv. Terézii z Lisieux.

Na mieste, kde podľa historických máp pravdepodobne kedysi stála horáreň, tak vznikol rekreačný lovecký kaštieľ. Pôvodne mal slúžiť ako letovisko cisárov Františka Jozefa a Viliama II., vypuknutím 1. svetovej vojny sa tento zámer nikdy neuskutočnil.

Počas SNP v roku 1944 sídlil v kaštieli 2. partizánsky štáb M.R. Štefánika. 25. septembra 1944 bol vypálený. Po skončení 2. svetovej vojny bol kaštieľ skonfiškovaný a stal sa majetkom Štátnych lesov. Následne v rokoch 1945-1948 prešiel rozsiahlou rekonštrukciou podľa projektu Dipl. Akad. Arch. Ferdinanda Čapku a stal sa z neho liečebný ústav pre liečbu respiračných chorôb – Liečebňa SNP Kunerad.

V roku 1959 sa kaštieľ stáva súčasťou kúpeľov Rajecké Teplice. 25. mája 1967 bol spolu s priliehajúcim parkom vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. V 70. rokoch prešiel ďalšími úpravami, ktoré sa týkali najmä vnútornej dispozície.

Počas privatizácie v roku 1996 prešiel kaštieľ spolu s kúpeľmi do súkromného vlastníctva. Odvtedy bol využívaný len príležitostne a pripravovala sa rozsiahla rekonštrukcia. Počas opravy strechy 11. marca 2010 zachvátil kaštieľ rozsiahly požiar. Odvtedy ostal uzavretý a chátral. 20. októbra 2018, po ôsmich rokoch od ničivého požiaru, chátrajúci kaštieľ opäť vyhorel.

Po poslednom požiari na konci roka 2018 už takmer nikto neveril, že kaštieľ opäť ožije a bude prinášať ľuďom radosť. Pre nás však svoju krásu a jedinečnosť nikdy nestratil, a tak sme sa rozhodli, že sa pokúsime o nemožné a dáme sa do jeho záchrany.

Jeho majiteľmi sme sa stali koncom augusta 2019 a odvtedy robíme všetko preto, aby opäť ožil ako romantické miesto stvorené pre spoločenské aj rekreačné účely. Priebeh rekonštrukcie Zámku Kunerad môžete sledovať tu.

O tom, prečo sa rodina Škottovcov, ktorá žije dlhé roky vo Švajčiarsku, no pochádza zo Žiliny rozhodla Zámok Kunerad kúpiť a kompletne zrekonštruovať sme sa rozprávali s majiteľkou zámku Janou Škottovou.

Pred niekoľkými rokmi ste sa rozhodli kúpiť zámok. Ako ste sa k tomuto rozhodnutiu dopracovali?

Ja i manžel pochádzame zo Žiliny a okolie zámku sme poznali od detstva. Žijeme v zahraničí a sledovali sme, čo sa zo zámkom deje. Sledovali sme správy a začali sme rozmýšľať nad tým, že by sme zámok kúpili a pustili by sme sa do jeho rekonštrukcie.

Kedy ste sa presťahovali do Švajčiarka?

Pred dvadsiatimi rokmi začiatkom milénia. Môj manžel pracoval pre švajčiarsku firmu na Slovensku. Sťahovanie do Švajčiarska si pamätám aj preto, že naša dcéra mala vtedy tri mesiace.

Chcelo sa Vám odísť zo Slovenska?

Povedala som si, že mi je jedno kde budem tráviť materskú (smiech). Pôvodný plán však bol, že sa do Švajčiarska presťahujeme na rok a nečakala som, že v Švajčiarsku ostaneme dvadsať rokov.

Plánujete sa niekedy na Slovensko vrátiť?

To je ešte otvorená otázka. Uvidíme, keď deti ukončia štúdium.

Dozvedeli ste sa teda, že zámok Kunerad je na predaj a ihneď ste si povedali, že ho chcete kúpiť?

Začali sme nad tým uvažovať. Sme s manželom vo veku, kedy deti pomaly odchádzajú z domu. Máme energiu začať s niečím novým a zanechať po sebe niečo. Povedali sme si teda, že ak sa do niečoho takéhoto pustiť, tak teraz. Na začiatku sme však nemali biznis plán s cieľom kúpiť akýkoľvek zámok. Bolo to opačne, išlo o to zachrániť Zámok Kunerad a až teraz dotvárame jeho budúcu víziu. Začalo to tým, že sme po jeho poslednom požiari v októbri 2018 kontaktovali vtedajšieho vlastníka Kúpele Rajecké Teplice s otázkou, či je zámok na predaj.

Následne sme niekoľko mesiacov rozmýšľali nad tým, či zámok kúpiť. Navštívili sme niektoré zrekonštruované zámky v Českej republike, ktoré si prešli podobným osudom. Rozprávali sme sa s odborníkmi na rekonštrukcie a pamiatkarmi až následne sme sa definitíve rozhodli, že zámok kúpime. Majiteľmi sme sa stali v auguste 2019.

Museli ste o kúpe presvedčiť manžela alebo manžel Vás?

Nápad bol môj. Keď som mu túto myšlienku predstavila, tak si našiel na internete ponuky asi päťdesiatich ďalších zámkov, ktoré boli na predaj. Ukázal mi viaceré z nich, ktoré boli za podobnú cenu ako Kunerad a dodal, že tieto zámky majú aj strechu, ktorú Kunerad po požiari nemal. Nechcela som však kúpiť napríklad zámok vo Francúzsku, keďže sme k nim nemali vzťah.


Financujete rekonštrukciu z vlastných zdrojov?

Doteraz sme všetko financovali z vlastných zdrojov, akurát na rekonštrukciu strechy sme sa uchádzali o dotáciu z projektu Obnovme svoj dom a boli sme úspešní. Dotácia pokryla asi tretinu rozpočtu na rekonštrukciu strechu. Len samotný rozpočet na rekonštrukciu strechy sa pohybuje vo výške 1,6 milióna eur.

Rok 2022 a 2023 sa nesú v znamení inflácie. Pocítili ste zdražovanie počas prebiehajúcej rekonštrukcie?

Strechu sme museli objednávať cez verejné obstarávanie, keďže na ňu čerpáme dotáciu, takže do istej miery sme mali ceny dohodnuté dopredu. Ale áno zdražovanie stavebných materiálov a práce pociťujeme na ostatných prácach.

Rekonštrukcia zámku je zrejme projektom na celý život.

Asi áno. Od prvého dňa, kedy sme zámok kúpili, sme si hovorili, že rekonštrukcia potrvá päť rokov. To, že bude trvať ešte päť rokov si hovoríme aj dnes. Nenáhlime sa a rekonštrukciu chceme spraviť kvalitne a dobre. Za posledné tri roky sme sa mnohé naučili.

Aká je celková odhadovaná výška investície?

Momentálne 5-6 miliónov, no mnohé bude záležať na tom, aké bude v budúcnosti využitie zámku. Netajíme sa však tým, že toľko financií nemáme a budeme musieť čerpať aj nejakú formu bankového úveru alebo prizvať ďalších investorov. Sledujeme aj  výzvy na eurofondové projekty, medzi nimi by mali byť aj výzvy na rekonštrukciu národných kultúrnych pamiatok. Prvé správy z Ministerstva kultúry však naznačujú, že všetky peniaze budú určené iba pre pamiatky vo vlastníctve štátu. Je to smutné, pretože až 30% pamiatok je v súkromnom vlastníctve a súkromný majitelia väčšinou pridajú k dotácii ešte vlastné zdroje, takže efekt zlepšenia stavu pamiatok sa znásobí. V konečnom dôsledku je ale dôležité, aby boli peniaze určené na obnovu pamiatok dobre využité a ak sa dobre využijú, je jedno v koho vlastníctve pamiatky sú.

Viete aké bude využitie zámku Kunerad po jeho dokončení?

Budú sa tu konať rôzne spoločenské a kultúrne akcie a k dispozícii bude aj dvadsaťdva izieb pre hostí.

Podľa plánovaných vynaložených prostriedkov sa však javí, že tento projekt je skôr filantropický ako biznisový

Jednoznačne, financie, ktoré investujeme do zámku sa nám určite nevrátia, čo sme vedeli od začiatku. Aj po rekonštrukcii bude trhová cena zámku nižšia ako bude výška našej investície. Nerobíme to ale, aby sme na zámku zarobili. Úspechom bude pre nás ak bude zámok po otvorení ekonomicky sebestačný. Nemáme dostatočné finančné prostriedky na to, aby sme si jeho fungovanie mohli dovoliť dotovať.

Ponúkali sa vám investori, ktorí by chceli rekonštrukciu spolufinancovať?

Ozvalo sa nám niekoľko ľudí, no zatiaľ sme ich slušne odmietli. Je to pre nás posledná alternatíva a zatiaľ by sme radšej čerpali úver na rekonštrukciu a zachovali si samostatnosť pri rozhodovaní.

Tešia sa Vaše deti z toho, že ste si kúpili zámok?

Primerane ich veku. Jeden deň je to pre nich super cool a druhý deň ich to absolútne nezaujíma. Nenútime ich do ničoho.

Koľko ľudí zvykne pracovať na zámku?

Záleží na tom, čo sa práve robí. Maximálne ich tu bolo za deň cez dvadsať. Tesári, pokrývači, murári a ďalšie partie. Firmy, s ktorými pracujeme, musia mať nielen dobré referencie, ale aj vzťah k pamiatka. No na začiatku to nebolo ľahké a do záchranných prác sa skoro nikto nechcel pustiť. Kvôli negatívnej medializácii ale aj kvôli obavám o bezpečnosť, keďže na začiatku bol zámok v kritickom stave.

Nemáte problémy s inžinierskymi sieťami?

Na začiatku sme mali problémy s pripojením na elektrinu, no tie sa našťastie vyriešili. Zámok má vlastný zdroj pitnej vody, ktorú čerpáme z hĺbky viac ako sto metrov a má výbornú kvalitu, takže ani tam problém nie je.

Ako sa Vám spolupracuje s pamiatkarmi?

Všetko s nimi konzultujeme a vždy nájdeme spoločnú reč. Spolupracujeme sa nám s nimi veľmi dobre.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu