FOTO: Policajtov z Liptova deň pred výstupom na Ararat zastihla silná snehová búrka s bleskami


FOTO: Policajtov z Liptova deň pred výstupom na Ararat zastihla silná snehová búrka s bleskami
Galéria: 12 fotiek
Foto: Facebook/Stanislav Mikšovský

Dvojici policajtov z Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Liptovskom Mikuláši sa v nedeľu 11. júna 2023 podarilo zdolať najvyššiu horu Turecka Ararat. O tom, aké to je vystúpiť na „päťtisícovku“, nám bližšie povedal jeden z nich, kpt. Ing. Stanislav Mikšovský.

„Čo sa týka samotného pobytu v Turecku, spoznali sme ho aj z inej stránky ako z katalógov cestoviek. V oblasti pod Araratom žijú poväčšine Kurdi a vedia, že sú v Turecku na vedľajšej koľaji. Čo je povolené pri mori a v Istanbule, nie je povolené vo vnútrozemí,“ vysvetlil liptovský policajt Mikšovský.

Aj napriek náročnej histórii tohto národa Kurdov považuje za prívetivých a pohostinných. Zahraničných turistov pozorovali so záujmom a komunikáciu s nimi chceli nadviazať, aj keď im to neznalosť angličtiny nedovoľovala.

Policajtov z Liptova však čakala ešte omnoho väčšia výzva akou je prelomenie jazykovej bariéry s domácimi. Výstup do nadmorskej výšky 5 137 metrov, náročné poveternostné podmienky, ale aj výšková choroba, ktorá robí ťažkosti nejednému dobrodruhovi. Policajt Stanislav sa však v tomto smere nerútil do neznáma.


Galéria: 12 fotiek

„Od roku 2016 mám za sebou pár kopcov. Päťkrát Monc Blanc, Dufourspitze v Alpách, Stok Kangri v indických Himalájach, sopky Damávand, Nevado San Francisco a najvyššiu sopku sveta Ojos del Salado v Čile. Odkedy som na prvom Mont Blancu zistil, že nadmorská výška mi nerobí problém,  pustil som sa do výstupov vo vyšších výškach,“ spresnil Mikšovský.

No dobrú adaptáciu tela na zhoršené podmienky na opačnú stranu dorovnávalo vystrájajúce počasie a sťažený terén v podobe hrubej snehovej vrstvy. Skupinu s mužmi zákona zo Slovenska dokonca deň pred výstupom postretla snehová búrka s bleskami. Tú prežili skrytí v stanoch a spacích vakoch v tábore vo výške 3 750 m. n. m. 

Na druhý deň sa však opäť v skorých ranných hodinách odhodlane vydali na cestu. Po pár hodinách námahy mali svoj cieľ už na dosah. „O 9:30 nás Ararat na poslednú chvíľu pustil na svoj vrchol, už sme to chceli otáčať pre hmlu, ale všetko sa zázračne otvorilo a dali sme to,“ uzavrel radostne Stanislav Mikšovský.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu