Žilinský kraj sa chce stať uhlíkovo neutrálnym, vstúpil do Asociácie zelených striech a zelenej infraštruktúry


Foto: Žilinský kraj sa chce stať uhlíkovo neutrálnym, vstúpil do Asociácie zelených striech a zelenej infraštruktúry Foto: Žilinský samosprávny kraj

Žilinský samosprávny kraj sa stal členom Asociácie zelených striech a zelenej infraštruktúry. „Aj postupnou modernizáciou budov sa chceme dopracovať ku konečnému cieľu – uhlíkovo neutrálnemu Žilinskému kraju,“ hovorí Erika Jurinová, predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja. 

Zelené strechy majú veľký potenciál pomôcť so zvyšovaním energetickej efektívnosti budov, a to tým, že zabraňujú ich prehrievaniu, čím znižujú energetickú potrebu na ich chladenie v letných mesiacoch. Zároveň pomáhajú eliminovať tepelné ostrovy v mestách tým, že u nich nedochádza k tak výraznému odrazu tepla späť do okolia, ako je to u klasickej strechy.

V zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja je v súčasnosti 487 budov. Na mnohých z nich je investičný dlh, kvôli čomu je ich prevádzka často energeticky náročná. Kraj vypracúva prieskum, na základe ktorého chce zistiť, kde sa dá modernizáciou dosiahnuť čo najvyššia úspora. 


Investície na znižovanie energetickej náročnosti idú v prvom rade do škôl a školských a zdravotníckych zariadení, pretože tie najviac prispievajú k emisiám CO2 a zároveň vykazujú najvyššie možnosti úspor,“ informuje Erika Jurinová. 


Podľa žilinskej županky si kraj uvedomuje dôležitosť výzvy znižovať produkciu CO2 prechodom na nízkouhlíkové technológie či znižovaním celkovej spotreby energií. Jurinová pripomína aj situáciu z minulého roku, keď na časti toku vyschla rieka Rajčanka, čo je jeden z mnohých znakov toho, že situácia je naozaj naliehavá. 

Kraj postupne pripravuje a realizuje projekty, ktorých cieľom je znížiť spotrebu energií a zároveň si ich zabezpečiť z alternatívnych zdrojov. V čadčianskej nemocnici boli napríklad nainštalované solárne panely, ktoré by mali ušetriť až dve tretiny energií.

Okrem toho boli urobené opatrenia na zníženie energetickej náročnosti SOŠ strojníckej v Kysuckom Novom Meste – zateplenie obvodových múrov a striech budov, výmena okien a svietidiel, vetranie rekuperáciou vzduchu a fotovoltaická elektráreň na streche. Tieto opatrenia by mali škole priniesť ročné zníženie spotreby energie o 65 %. V poliklinike Námestovo bolo zas nainštalovaných 16 kolektorov na ohrev vody, ktoré by mali pomôcť ušetriť 50-tisíc eur ročne. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu