Žilinská župa udelila malým podnikateľom a študentom ocenenia za inovácie


Foto: Žilinská župa udelila malým podnikateľom a študentom ocenenia za inovácie Foto: ŽSK

Žilinský samosprávny kraj podporuje nápady pre rozvoj regiónov aj prostredníctvom súťaží určených pre malé a stredné podniky a študentov. Erika Jurinová, predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja, odovzdala ceny víťazom súťaží Inovácia Žilinského kraja za rok 2022 a a Stredoškolský podnikateľský zámer 2022. 

Tohtoročné projekty sa zameriavajú na riešenia pre priemysel, komunitu, ponúkajú moderné prístupy ku vzdelávaniu či riešeniu problémov samospráv. „V projektoch bola venovaná pozornosť aj aktuálnym témam – digitalizácii, energetike, smart riešeniam a v neposlednom rade aj efektívnemu využívaniu surovín a zdrojov, čo je rovnako veľká výzva súčasnosti, kedy máme šancu využiť prostriedky z Plánu obnovy a programu Slovensko v novom programovom období 2021 – 2027,“ vysvetľuje Jurinová.

Ceremónia sa konala v utorok 30. mája 2023 v priestoroch Novej Synagógy v Žiline ako súčasť konferencie Inovačný rozvoj regiónov – Festival Inovácií 2023. V rámci súťaže Inovácia Žilinského kraja 2022 sa oceňovali súťažiaci v dvoch kategóriách – Malé a stredné podniky a Regionálny rozvoj. V prvej kategórii zabodovala spomedzi jedenástich projektov spoločnosť eSYST, s.r.o. s projektom „ENEX – efektívna energetika.“ 


Víťaz vyvinul softvér, ktorý dokáže porovnať ceny plynu a elektriny a zabezpečiť funkciu virtuálneho energetika, nápomocného pri hospodárení s energiami. Autor víťazného projektu získal kryštálovú plaketu a šek v hodnote 2 000 eur. V kategórii Regionálny rozvoj bolo prihlásených šesť projektov a ocenenie získala Oravská knižnica Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne s projektom „Digitálna čitáreň KUBO CLUB.“ 


Súťaže Stredoškolský podnikateľský zámer sa zúčastnilo 22 projektov. Ako každý rok, aj teraz boli vybrané tri víťazné zámery, ktorých autori získajú plaketu pre víťaza a finančnú odmenu – prvé miesto 500 eur, druhé a tretie miesto 300 eur. Umiestnení môžu zároveň pri rozvoji ich projektov využiť poradenstvo od združenia INOVIA. 

Cieľom súťaže je motivovať študentov a podporiť ich záujem o podnikanie, prípadne samozamestnanie, a súčasne oceniť iniciatívu a kreativitu mladých ľudí v tejto oblasti. Prihlásené podnikateľské zámery hodnotila päťčlenná odborná porota s dôrazom na originalitu podnikateľského zámeru, jeho realizovateľnosť či inovačný potenciál,“ priblížila Erika Jurinová. 

Na finálových priečkach sa v tomto roku umiestnili títo študenti:

  • 1. miesto: Filip Mihok zo SOŠ stavebnej Liptovský Mikuláš za projekt „Lavička Mladých alebo Lavička ako Obraz“,
  • 2. miesto: Veronika Milučká z Obchodnej akadémie v Martine za projekt „Červona kalina – Slovenčina pre všetkých“,
  • 3. miesto: Marta Petreková, Andrea Kullová a Viktória Šlapková z Obchodnej akadémie v Čadci za projekt „HI – SMILE, s.r.o. – Výroba a predaj inovatívnej zubnej kefky Easy Brush“.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu