Dobrovoľná hasička z Kysúc pomohla seniorke, ktorú iní prehliadali. Zranená ležala na námestí v Žiline


Foto: Dobrovoľná hasička z Kysúc pomohla seniorke, ktorú iní prehliadali. Zranená ležala na námestí v Žiline Foto: Facebook/Hasiči Oškerda

Vo štvrtok 18. mája 2023 krátko po poludní trénerovi a veliteľovi Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) Oškerda Milanovi Gazdíkovi zazvonil mobil. Volala mu jeho zverenkyňa, 15-ročná Simona Janíková, ktorá práve poskytla pomoc staršej žene v centre Žiliny.

„V Žiline pri OC Mirage ležala pani, asi sedemdesiatnička, s rozbitou hlavou, zraneným zápästím a nikto si ju nevšímal. Ležala tam, nepovšimnutá, ale naša Simonka ku nej prišla a podala jej prvú pomoc. Pani síce bola pri vedomí, ale zdalo sa, že už zamdlievala,“ spresnil situáciu tréner Gazdík.

Mladá záchrankyňa preto zavolala na operačné stredisko 155, ktoré vyslalo na námestie sanitku, zatiaľ čo dispečerka Simonu koordinovala. Pri pacientke zostala až do príjazdu záchranárov, ktorí zranenú seniorku následne prevzali do vlastnej starostlivosti.


Tínedžerka sa hasičskému športu venuje zatiaľ tri roky, no pod vedením trénera Milana Gazdíka sa však stihla naučiť už mnohé. Po spomínanej udalosti preto poďakovala práve jemu za to, že jej ukázal, ako podať prvú pomoc, pretože svoje skúsenosti práve zužitkovala.

„Som neskutočne hrdý na naše deti, že dokážu dať prvú pomoc v akejkoľvek situácii. Viem, že to čo robíme, dáva veľký zmysel,“ uviedol veliteľ Milan Gazdík, podľa ktorého vďaka zároveň patrí aj profesionálnemu záchranárovi Štefanovi Belkovi. Ten totiž dobrovoľným hasičom z Oškerdy taktiež poskytol základy prvej pomoci.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu