Externý defibrilátor v správnych rukách: Dobrovoľní hasiči zo Sučian zachránili dva ľudské životy


Foto: Externý defibrilátor v správnych rukách: Dobrovoľní hasiči zo Sučian zachránili dva ľudské životy Foto: Facebook/Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR počas uplynulých rokov zaškolilo stovky tzv. first responderov na poskytnutie pomoci za použitia externého defibrilátora (AED). Sú medzi mestskí policajti, ale rovnako aj štátni a dobrovoľní hasiči, ktorí práve vďaka pomoci prenosného prístroja zachraňujú ľudské životy.

Dve osoby prežili aj vďaka zásahom tímov dobrovoľných hasičov zo Sučian, o ktorých informovalo OS ZZS SR prostredníctvom príspevku na sociálnej sieti. „AED vie použiť aj úplný laik. Netreba mať medicínske vzdelanie. Vie totiž záchrancu presne navigovať, čo má robiť. Vydáva hlasové povely v slovenskom alebo českom jazyku a po priložení elektród na hrudník vie rozpoznať, ako pracuje srdce,“ opisuje fungovanie prístroja OS ZZS SR.

Po kontrole činnosti srdca môžu následne nastať len dve situácie. Ak prístroj rozozná nesprávne pracovanie srdca, vyšle výboj, čím sa srdce opäť nakopne. Ak však tlkot srdca ustal, záchranca je vedený k vykonaniu kardiopulmonálnej resuscitácie (KPR).


Prvý úspešný zásah dobrovoľných hasičov zo Sučian sa odohral ešte v minulom roku. Operačné stredisko bolo 22. novembra 2022 požiadané o pomoc pre pacienta, ku ktorému dorazili hasiči Fašianok Michal, Weis Patrik a Peter Slobodník len tri minúty po nahlásení. „Hasiči začali s KPR a medzitým aktivovali AED, prístroj odporučil tri výboje. Pacient prežil,“ spresnilo OS ZZS SR.

Rýchly príjazd k pacientovi prekonali 16. marca 2023 dobrovoľní hasiči Barčák Peter, Ceklár Andrej a Roman Bukový, ktorí rekord prepísali na dve minúty. „V čase výzvy od operátora tiesňovej linky 155 sa nachádzali len kilometer od miesta udalosti. AED použili a pacient prežil,“ uviedlo s vďakou záchrancom OS ZZS SR.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu