Hasičskí potápači v Žiline trénovali ponorenie do hĺbky pod 30 metrov, kde hrozí dusíková narkóza


Foto: Hasičskí potápači v Žiline trénovali ponorenie do hĺbky pod 30 metrov, kde hrozí dusíková narkóza Foto: Facebook/Záchranná brigáda Hasičského a Záchranného Zboru Žilina

Počas troch marcových dní sa v Žiline uskutočnil špeciálny výcvik potápačských jednotiek Hasičského a záchranného zboru. Potápači si vyskúšali extrémne podmienky, ktoré na nich čakajú v hlbokej vode. O priebehu cvičenia informovali hasiči prostredníctvom príspevku na sociálnej sieti.

Špeciálny výcvik prebiehal v hyperbarickej komore. Takzvaný suchý ponor absolvovali príslušníci potápačskej skupiny Záchrannej brigády HaZZ zo Žiliny spolu s potápačmi z Rimavskej Soboty. V komore boli simulované podmienky, aké hasiči zažijú, pokiaľ sa ponoria do hĺbky viac než 30 metrov. Veľký rozdiel medzi tlakom na súši a v hlbokej vode môže vyvolať príznaky dusíkovej narkózy.

„Simuláciou hĺbkového ponoru si príslušníci vyskúšajú vplyv zvýšeného parciálneho tlaku dusíka na správanie a logické uvažovanie, ktoré môže ovplyvniť ich bezpečnosť pri skutočnej zásahovej činnosti pod vodnou hladinou vo veľkých hĺbkach,“ uviedli žilinskí hasiči.

Potápačom boli pred simulovaným ponorením zmerané vitálne funkcie. Tie zdravotní záchranári sledovali a porovnávali aj počas ponoru a po ukončení stupňovitej dekompresie. Hasiči strávili v hĺbke približne 72 minút.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu