Tisícky domácností v Žilinskom kraji ostali bez elektriny, niektoré poruchy dnes neopravia


Foto: Tisícky domácností v Žilinskom kraji ostali bez elektriny, niektoré poruchy dnes neopravia Foto: Facebook/Obec Vysoká nad Kysucou

Orkán, ktorý postupuje cez územie Slovenska, od rána spôsobuje lámanie a padanie stromov, ktoré dopadajú na komunikácie či elektrické vedenia. Nepriaznivé počasie sa najväčšmi podpísalo predovšetkým na regiónoch Horné Považie, Kysuce, Orava a Liptov, kde v jeho dôsledku zostali bez elektriny tisícky domácností.

Výpadky elektrickej energie v sobotu 4. februára dopoludnia zasiahli viac ako 11-tisíc odberných miest. Mimo prevádzky ostalo viac než 300 distribučných trafostaníc. Pracovníci Stredoslovenskej distribučnej spoločnosti v priebehu niekoľkých uplynulých hodín riešili poruchy na 25 vývodoch vysokého napätia, asi 50 porúch na vedeniach nízkeho napätia a jednu poruchu na úrovni veľmi vysokého napätia.


„Naši elektrikári hneď ako to bolo možné samozrejme vyrazili do terénu a začali s vyhľadávaním a odstraňovaním porúch. Na mnohých miestach im situáciu komplikovala a ešte stále komplikuje najmä zlá dostupnosť,“ priblížil Miroslav Gejdoš zo Stredoslovenskej distribučnej spoločnosti.


K mnohým poruchám sa podľa jeho slov opravári ani potrebná ťažká technika nedostanú, pokým sa nezlepší počasie a terén nebude schodnejší. Správcovia ciest sa aktuálne snažia sprejazdniť všetky komunikácie, no niektoré menej frekventované cesty zostávajú stále neprejazdné.

„Už teraz vieme, že k niektorým poruchám sa nedostaneme ani v priebehu dnešného dňa. Čo sa týka počasia, tak kvôli nemu museli na mnohých miestach naši elektrikári vyhľadávanie alebo opravy aj prerušiť, pretože ak niekde fúka a padajú konáre alebo stromy, tak v prvom rade musia dbať aj na svoju bezpečnosť,“ vysvetlil Miroslav Gejdoš.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu