Mikuláš s anjelom a čertom zavítajú v druhú adventnú nedeľu aj do Skanzenu vo Vychylovke


Foto: Mikuláš s anjelom a čertom zavítajú v druhú adventnú nedeľu aj do Skanzenu vo Vychylovke Foto: ilustračné/ www.megaubytovanie.sk

Kysucké múzeum pripravilo na druhú adventnú nedeľu 4. decembra 2022 v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke stretnutie s Mikulášom. Podujatie je súčasťou cyklu s názvom Advent s Kysuckým múzeom. 

Podľa etnografa Pavla Markecha má mikulášska obchôdzka dlhú tradíciu. „Každoročne tajne obdarúval darčekmi chudobné deti. S jeho zázračnými skutkami sa spája číslo tri. Pomohol chudobnému otcovi troch dcér a dal im veno na vydaj, tri mešce zlata. Zachránil od istej smrti troch rybárov na rozbúrenom mori,“ uviedol.

V priebehu 19. storočia tradícia mikulášskej obchôdzky zľudovela aj v prostredí Kysúc. Tu navštevoval chalupy s anjelom v bielej plachte s červenými lícami a čertom v naruby obrátenom kožuchu opásanom reťazou a uhlíkmi začiernenou tvárou a rohmi.

„Po zotmení počas sviatku sv. Mikuláš obdarúval deti ovocím, sušenými jablkami, slivkami, orechmi, len výnimočne cukrom zabaleným v celofáne, keď zaspievali a povedali modlitbičku a potvrdili, že pomáhali rodičom. Ak neposlúchali, dostali od čerta prútom a namiesto ovocia šupy zo zeleniny,“ doplnil Markecha.

Všetky poslušné deti si tak môžu prísť 4. decembra prevziať od Mikuláša svoj balíček. Skanzen bude v tento deň otvorený od 10:00 do 16:00 a všetky deti do 15 rokov budú mať vstup zadarmo.


Program:

10:00 -16:00 Sprístupnený areál Múzea kysuckej dediny 

                      Drevený Betlehem

                      Tvorivé dielne pre deti v Krčme z Korne - zdobenie medovníkov

                      Mikulášska kapustnica a punč

                      Remeselníci

 11:00, 12:30, 14:30 Mikulášska nádielka na pódiu pri Krčme z Korne

Miesto: -
Dátum: 04.12.2022 - 10:00    16:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu