Na Zabíjačke v Skanzene Vychylovka nebudú chýbať oškvarky, pečienka, tlačenka, jelítka ani mäsová kapustnica


Foto: Na Zabíjačke v Skanzene Vychylovka nebudú chýbať oškvarky, pečienka, tlačenka, jelítka ani mäsová kapustnica Foto: Kysucké múzeum

Oškvarky, pečienka, tlačenka, jelítka, výpečky aj mäsová kapustnica. Múzeum kysuckej dediny, známe aj ako Skanzen Vychylovka, láka návštevníkov na tradičné zabíjačkové maškrty, ktoré si môžete za zvukov Ľudovej hudby Starejší z Novej Bystrice vychutnať na podujatí Zabíjačka na dedine už v nedeľu 16. októbra.

Zabíjačka patrila v minulosti podľa historika Kysuckého múzea Mgr. Martina Turóciho PhD. k zimným tradíciám a v dedinskom prostredí bola považovaná za spoločenskú udalosť. Išlo o jedinečnú príležitosť najesť sa mäsa, ktoré bolo na stoloch našich predkov pomerne zriedkavé. „Okrem toho zabíjačka bola už tradične predzvesťou blížiacich sa sviatkov. Ošípané totiž zvyčajne zabíjali pred Vianocami a pred veľkonočnými sviatkami,“ uviedol Turóci.

Podľa neho si v minulosti mohli dovoliť návštevu skúsených mäsiarov s kvalifikáciou a vybavením iba bohatšie domácnosti, tí chudobnejší si zabezpečovali zabíjačku sami. Zručnými boli aj mäsiarski učni, ktorí svoje vedomosti v porážke dokazovali vykonaním skúšky prebiehajúcej zväčša na obecnom bitúnku v Čadci.

Po jej zložení získali výučný list a mohli sa zamestnať. Po odpracovaní určitého času a nadobudnutí ďalších odborných skúseností mohli taktiež požiadať o vykonanie tovarišských skúšok, kde museli preukázať najmä znalosť prípravy rozličných mäsiarskych špecialít,“ spresnil Turóci.

Program Zabíjačky na dedine:

  • 10.00 až 15.30 hod. - Kuchyňa starých materí, zabíjačkové špeciality
  • 13.00 hod. - Hrajúca a spievajúca železnica
  • 13.45 až 15.30 hod. - Folklórne vystúpenie pri Krčme z Korne

Miesto: Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke
Dátum: 16.10.2022 - 10:00    16:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu