Finančná správa zasahovala počas akcie „Jablko“ aj v Žiline, v podozrivých prevádzkach zadržali 532 falzifikátov


Foto: Finančná správa zasahovala počas akcie „Jablko“ aj v Žiline, v podozrivých prevádzkach zadržali 532 falzifikátov Foto: Facebook/Finančná správa

Ozbrojení príslušníci finančnej správy vykonávali od začiatku augusta kontrolné akcie s názvom „Jablko”, ktoré sa zameriavali na porušenie práv duševného vlastníctvo v 8 krajských a 4 ďalších mestách na celom Slovensku. O výstupoch z kontrol informovala Finančná správa v príspevku na sociálnej sieti.

Dosiaľ došlo k zadržaniu takmer 6000 kusov mobilného príslušenstva, z toho 532 produktov bolo zaistených v Žiline. Spomedzi krajských miest sa tak Žilina umiestnila na štvrtom mieste s najväčším počtom falšovaných výrobkov, ktoré poškodzujú dobré meno originálu. 

Porušovanie práv duševného vlastníctva spôsobuje značné hospodárske ujmy držiteľom týchto práv a falšované výrobky predstavujú hrozbu pre zdravie a bezpečnosť spotrebiteľov,” uviedla Finančná správa, ktorá ako jeden z colných orgánov na Slovensku zohráva významnú úlohu pri zabraňovaní dovozu výrobkov porušujúcich takéto práva, ako aj pri ich kontrole na trhu v rámci krajiny.

Kontrole podľahlo niekoľko vytipovaných prevádzok predajní príslušenstiev a servisných stredísk pre mobilné telefóny. „Zaistených bolo 5 801 kusov krytov, obalov, nabíjačiek, káblov, ochranných skiel, slúchadiel, náhradných batérií, displejov a puzdier na mobilné telefóny,” spresnila Finančná správa.

Falzifikáty porušovali práva ochranných známok Apple, Samsung a Popsocket. Najčastejším typom falšovaných výrobkov boli najmä kryty, obaly či puzdrá na mobily Apple a Samsung, no v podozrivých prevádzkach sa nachádzali aj ochranné temperované sklá alebo náhradné displeje. Grafiku zaisteného tovaru a podrobnejšie informácie môžete nájsť na oficiálnom webe Finančnej správy.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu