Jednocentové a dvojcentové mince sú stále zákonným platidlom, iba ich v obehu bude menej


Foto: Jednocentové a dvojcentové mince sú stále zákonným platidlom, iba ich v obehu bude menej Foto: ilustračné/Pexels

Koncom júna sme informovali o postupnom sťahovaní jednocentových a dvojcentových mincí z obehu. Od začiatku júla totiž sa Slovensko pripojilo ďalších krajinám, ktoré postupne zaokrúhľovali sumy s cieľom zníženia počtu „drobných“.

Mechanizmus zaokrúhľovania znamená, že ak by niečo stálo 51 alebo 52 centov, tak po sťahovaní z obehu to bude stáť 50 centov. Ak by tovar stál 53 alebo 54 centov, tak by sa to zaokrúhlilo na 55 centov. Suma 56 či 57 sa vráti naspäť na 55 centov a 58 či 59 za zaokrúhli na 60 centov. Toto všetko sa však týka iba hotovostných platieb, tie bezhotovostné ostávajú v normálnej cene.

Prieskum u Slovákov potvrdil, že „drobné“ by zrušilo až 74 % obyvateľov. Najmenších centových mincí je približne na Slovensku v obehu 522 miliónov kusov.

Stále zákonné platidlo
Národná banka Slovenska (NBS) nás však informovala, že najmenšie mince ostávajú aj naďalej zákonným platidlom. „Bude sa nimi dať platiť a obchodníci ich budú môcť vydávať. Akurát, keďže sa budú nákupy v hostovosti zaokrúhľovať na 0 alebo 5 centov, už ich toľko nebude potrebných v obehu a postupne vymiznú alebo ich časť,“ vysvetľuje NBS s tým, že určite nie je zakázané, aby ich obchodníci držali alebo ich vydávali.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu