Rekonštrukcia lávky na Obchodnej ulici v Žiline odštartovala, celkové náklady sú 262-tisíc eur


Foto: Rekonštrukcia lávky na Obchodnej ulici v Žiline odštartovala, celkové náklady sú 262-tisíc eur

Na Obchodnej ulici v Žiline prebieha výstavba novej lávky, ktorá bude slúžiť chodcom a cyklistom. Starý most v havarijnom stave bol demontovaný koncom minulého roka. Výstavbu novej lávky zabezpečí pre mesto súkromná spoločnosť LUMIZA, s. r. o., ktorá sa stala víťazom verejného obstarávania.

Pôvodný odhad počítal s celkovou cenou na úrovni 360-tisíc eur, samospráva napokon podpísala zmluvu na sumu 262-tisíc eur. Zhotoviteľ sa zaviazal, že novú lávku postaví do 180 kalendárnych dní od prevzatia staveniska. K tomu malo dôjsť najneskôr 1. marca 2022. 

Zmluvne dohodnutá cena za vybudovanie novej lávky je stanovená na 262 575 eur vrátane DPH. Akékoľvek zmeny ceny musia byť písomne odsúhlasené oboma zmluvnými stranami. Prípadné dodatočne zistené dielčie chyby či omyly zhotoviteľa v kalkulácii ceny nedávajú právo na zmenu pevne stanovenej sumy.

Nový most bude po dokončení široký viac než 4 metre a bude sa nachádzať vo výške takmer päť metrov nad cestou. V uplynulých týždňoch sa na stavenisku zrealizovala betonáž základov pre piliere. Realizácia pilierov a ďalších častí prebehne počas letných mesiacov.


V prvej etape sa vybuduje časť pri Klientskom centre, následne sa prejde na druhú stranu cesty a napokon sa zrealizuje samotná lávka. Stavba má byť podľa zmluvy dokončená najneskôr do októbra tohto roka.

„Súčasťou záväzku zhotoviteľa je aj vykonanie predpísaných skúšok kvality a funkčnosti diela a odovzdanie dokladov o zhotovení diela - Dokumentácia kvality diela najneskôr ku dňu prevzatia diela,“ píše sa v uzavretej zmluve.

Záručná doba diela je 60 mesiacov, počas ktorých musí súkromná spoločnosť niesť zodpovednosť za kvalitu prác a výrobkov. Pokiaľ teda samospráva zistí po prevzatí diela nekvalitu či vadu, firma ju musí odstrániť. Mesto si pritom môže nárokovať opravu zjavných aj skrytých vád.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu