SKD Martin uvedie premiéru inscenácie A. Camusa Spravodliví, v ktorej zobrazuje teroristický útok v Rusku


Foto: SKD Martin uvedie premiéru inscenácie A. Camusa Spravodliví, v ktorej zobrazuje teroristický útok v Rusku Foto: www.sdkmartin.sk

Slovenské komorné divadlo Martin uvedie v piatok 3. júna v Národnom dome premiéru inscenácie Alberta Camusa Spravodliví. Hru, ktorá v žiadnom divadle na Slovensku ešte neinscenovala má v réžii Lukáš Brutovský.

Dej najnovšej premiéry martinského divadla bol inšpirovaný politickým terorizmom v Rusku a vychádza zo skutočnej udalosti. „V roku 1905 sa takzvaná bojová frakcia socialisticko-revolučnej strany v Rusku pokúsila dvakrát spáchať atentát na moskovské veľkoknieža. Prvýkrát sa to nepodarilo. Ivan Kaľajev, ktorý mal hodiť bombu na koč s veľkokniežaťom, si v poslednej chvíli všimol v koči dve deti. Okolo tejto situácie Camus napísal hru,” priblížil režisér.

Inscenácia nás má v duchu existencialistickej filozofie priviesť k úvahe, či možno klásť ideu nad ľudský život, a či je možné si vôbec sám pred sebou ospravedlniť prekročenie základných etických a morálnych hraníc. Podľa Brutovského by sme sa mali zamyslieť nad tým, kde sú hranice slobodnej ľudskej vôle a kde sa začína sloboda druhého človeka.

Revolučného socialistu Ivana Kaľajeva stvárňuje Daniel Žulčák. Predstaviteľkou Dory Dulebovovej je Barbora Palčíková, podľa ktorej je veľmi náročné si predstaviť situáciu na hrane. „Po dvoch mesiacoch konverzácií a vzhliadnutí niekoľkých dokumentov o teroristických útokoch sme asi prišli na to, aká emócia je správna,” dodala Palčíková. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu