Žilinská univerzita ocenila najlepšie diplomové práce študentov z každej fakulty


Foto: Žilinská univerzita ocenila najlepšie diplomové práce študentov z každej fakulty Foto: Žilinská univerzita v Žiline

Žilinská univerzita vybrala a ocenila najlepšie diplomové práce študentov svojich fakúlt za rok 2021. Každá zo siedmich fakúlt nominovala najúspešnejšiu záverečnú prácu, ktorá by mala významným spôsobom ovplyvniť súčasnú spoločnosť.

Najúspešnejšou prácou fakulty prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov bol Návrh zvýšenia bezpečnosti nadmerných a nadrozmerných vozidiel pomocou zmien v oblasti sprievodných vozidiel. Prínosom záverečnej práce je množstvo zozbieraných informácií, ktoré môžu pomôcť predchádzať dopravným nehodám a krízovým situáciám na cestách. Autor Alexander Hudcovský, ktorý momentálne praxuje ako súdny znalec v odbore dopravy, v práci navrhol aj zmenu niektorých legislatívnych opatrení.

Strojnícka fakulta za svoju najlepšiu prácu považuje Meranie vibrácií pefitérie priehradového nosníka mobilného pracovného stroja, ktorú napísal Adam Rajčan, vývojový inžinier spoločnosti Schaeffler Kysuce. Autor v diplomovej práci navrhol a zostrojil univerzálnu, lacnú a bezkontaktnú metódu merania kmitov a vibrácie využitím počítačového videnia.

Fakulta elektrotechniky a informačných technológií na ocenenie nominovala záverečnú prácu Andreja Kovalíčka s názvom Optimalizácia elektronických obvodov LED svetlometu s využitím moderných integrovaných obvodov. „Andrej zostrojil riadiacu jednotku pre svetlomet automobilu, ktorá je schopná riadiť všetky jeho funkcie (stretávacie svetlá, diaľkové svetlá, denné svietenie, smerové svetlá a obrysové svetlá),“ uviedla Adriana Valentovičová zo Žilinskej univerzity. Práca bola spracovaná v spoločnosti Varroc lighting systems, kde absolvent momentálne pracuje.

Najlepšou prácou fakulty bezpečnostného inžinierstva bola Tvorba a využitie štátnych hmotných rezerv na riešenie krízových situácií autorky Veroniky Šestákovej. Táto téma bola v období písania práce veľmi aktuálna kvôli pandémii ochorenia Covid-19 a mohla by byť významným podnetom pre Správu štátnych hmotných rezerv Slovenskej republiky.

Stavebná fakulta za svoju najlepšiu prácu považuje Horský hotel. Autor Michal Kadnár v rámci práce navrhol strechu horského hotela vrátane nosnej konštrukcie a tepelnej techniky. Záverečná práca bola úspešná aj na medzinárodnej súťaži zameranej na strechy Memoriál Antonína Fajkoše.


Fakulta riadenia a informatiky nominovala prácu Dominiky Petríkovej s názvom Služba predikcie porúch IoT zariadení založená na strojovom učení. Výstupom práce bol návrh mechanizmu na zber dát s možnosťou predikcie poruchovosti zariadení. Záverečná práca získala aj významné ocenenie Scheidt & Bachmann Award. „Kombinácia doktorandského štúdia a zamestnania vo firme vám otvorí nové možnosti spolupráce na výskume aplikovateľného priamo do praxe,” uviedla autorka, ktorá už počas štúdia pracovala vo firme M2M Solutions.

Najúspešnejšou prácou fakulty humanitných vied bol Obsahový marketing ako spôsob propagácie značky od Moniky Bočkajovej. Autorka v rámci svojej práce vytvárala obsah pre e-shop svojej rodinnej firmy.

„Teší ma, že študenti využívajú všetko, čo univerzita ponúka, či už odbornú pomoc našich pedagógov, špičkové vybavenie alebo prepojenie s praxou. Dať to najlepšie zo seba, a to aj pri písaní záverečnej práce, sa študentom vždy oplatí,“ zhodnotil ocenené práce Jozef Jandačka, rektor Žilinskej univerzity v Žiline.



 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu