Pre utečencov prichádzajúcich do Campu Žilina hľadajú externé ubytovanie, poskytovateľmi sú aj lokálne firmy


Foto: Pre utečencov prichádzajúcich do Campu Žilina hľadajú externé ubytovanie, poskytovateľmi sú aj lokálne firmy

Už dva mesiace funguje v Žiline miesto, kde nájdu utečenci z Ukrajiny pomoc v podobe nocľahu, základných hygienických potrieb, šatstva či potravín. Nevyhnutné služby zabezpečujú pre ľudí unikajúcich pred vojnou desiatky dobrovoľníkov aktívne každý deň.

Camp Žilina poskytuje priestor pre celkovo 310 osôb pričom jeho obsadenosť sa mení zo dňa na deň. Utečenci sa totiž presúvajú do externých ubytovaní, ktoré im zabezpečuje realitná kancelária WFG reality v spolupráci s ochotnými obyvateľmi mesta a okolitých obcí či lokálnymi firmami. 

„Ľudia prídu do Camp Žilina a následne sa im snažíme nájsť trvalejšie ubytovanie v zariadeniach, alebo rodinných domoch a bytoch, aby sme mohli v Campe privítať ďalších ľudí u Ukrajiny. Chcem sa tiež veľmi poďakovať všetkým poskytovateľom ubytovania za poskytnuté kapacity,“ hovorí Roman Kružliak, manažér pre externé ubytovanie Campu Žilina.

Medzi najväčších poskytovateľov ubytovania patrí Žilinský samosprávny kraj, Žilinská univerzita, SPP, MD Bavaria, Chata Horskej záchrannej služby Terchová a firmy BAMIPA a KONDELA. Drobní poskytovatelia sú zväčša bežní ľudia v bytoch a rodinných domoch či chatách.


Doteraz bolo poskytnuté trvalejšie ubytovanie pre viac ako 750 ľudí, ktorí prišli do Campu Žilina. Dostupných ubytovacích kapacít však stále nie je dostatok, preto organizátori pomoci a dobrovoľníci naďalej hľadajú voľné miesta. V dočasnom ubytovaní campu sa momentálne nachádza 250 ľudí.

„Týchto ľudí chceme niekam umiestniť, preto prosíme všetkých obyvateľov, firmy a inštitúcie, ktorí majú túto možnosť, aby nám poskytli priestory pre bývanie. Každá ponuka je veľmi vítaná,“ dodáva Roman Kružliak.

Kontaktný email pre prípadných poskytovateľov je kruzliak@wfg.sk.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu