Odborníci a experti hodnotia rozvojový dokument Žilinského kraja: Ako vidia kraj v roku 2030?


Foto: Odborníci a experti hodnotia rozvojový dokument Žilinského kraja: Ako vidia kraj v roku 2030? Foto: Facebook/Hraj ZA kraj

Do prípravy najdôležitejšieho rozvojového dokumentu kraja Žilinská župa zapojila 200 expertov a 83 odborníkov, s ktorými diskutovali o vízii, prioritách a cieľoch pre Žilinský kraj.

Rôzny záber odborníkov, ktorí sa na strategickom dokumente podieľali bol významným prínosom hlavne z hľadiska výmeny poznatkov z viacerých oblastí.

Žilinská župa tak získala perspektívu rôznych názorov na to, aký kraj by do roku 2030 mohla vybudovať. 

Marián Gogola, ktorý pôsobí na Žilinskej univerzite a v občianskom združení Mulica je odborníkom v oblasti infraštruktúry.

Podľa jeho slov verí, že Žilinský kraj bude v roku 2030 vzorovým krajom, ktorý bude preferovať verejnú osobnú dopravu a integrovaný dopravný systém a vytvorí vhodné podmienky pre ekologickú a cyklistickú dopravu a ďalšie inovatívne mobilitné služby, ktoré budú môcť obyvatelia v celom kraji používať.

„Mali by byť dostupné nielen obyvateľom miest, ale aj obyvateľom vidieka, tak aby nám dopravná infraštruktúra slúžila a nie spôsobovala problémy,“ dodal v ankete. 


Pavel Herich z občianskeho združenia Pre dolinu okrem nedostatočnej infraštruktúry upozorňuje aj na mnoho iných vážnych problémov, ako energetická chudoba, devastácia prírodného prostredia a nízka angažovanosť ľudí v procese riešenia problémov kraja či konkrétneho regiónu. 

“Musíme sa zbaviť predstáv, že za všetky naše problémy môže vedenie kraja, ministerstva, štátu. Áno, oni majú mnohé v rukách, ale sme to my, obyvatelia daných miest, ktorí musíme vedieť a chcieť naše problémy riešiť. Až v tom momente tu musia byť otvorené, demokratické inštitúcie a volení zástupcovia, ktorí podporia riešenia a voľbami zapožičanú moc nasmerujú k vyriešeniu problému,” hovorí Herich a dodáva, že bude spokojný, ak do roku 2030 začne takéto partnerstvo fungovať.

Pre Tomáša Lodňana zo spoločnosti GoodRequest, ktorý bol súčasťou tímu odborníkov v oblasti Inovácie a vzdelávanie bude úspechom najmä to, ak sa kraju podarí investovať prioritne do vzdelávania a zdravotníctva. 

„Tieto dve oblasti podľa mňa definujú atraktivitu regiónu a tým pádom definujú to, či vieme udržať a motivovať ľudí, aby tu u nás chceli študovať, pracovať, podnikať a najmä žiť,“ dodal. 

Soňa Holúbková z Agentúry podporných služieb je ako odborníčka na sociálnu stabilitu hlavne za skvalitnenie sociálnych služieb v Žilinskom kraji.

„Moja vízia pre náš kraj je mnoho rôznorodých terénnych sociálnych služieb cielených na zlepšenie života tých obyvateľov, ktorí sú na sociálne služby odkázaní a zároveň mnoho príležitostí pre aktívne zapojenie seniorov aj ľudí so zdravotným postihnutím,” uviedla v ankete. 

Program hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja umožňuje aktívne riadenie rozvoja Žilinského kraja. Žilinská župa do jeho príprav zapája verejnosť i odborníkov, aby sa spoločne zamysleli, v akom kraji chceme žiť a ktorou cestou budeme v nasledujúcich rokoch ako kraj kráčať. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu