Žilinský samosprávny kraj odsúdil vojenskú agresiu Ruskej federácie, Ukrajine pomôže sumou 50 000 eur


Foto: Žilinský samosprávny kraj odsúdil vojenskú agresiu Ruskej federácie, Ukrajine pomôže sumou 50 000 eur Foto: Facebook / Žilinský Samosprávny Kraj

Žilinský samosprávny kraj dnes vydal vyhlásenie, v ktorom odsúdil vojenskú agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine. Považuje to za hrubé porušenie medzinárodného práva a oslabenie celosvetovej bezpečnosti a stability.

Krajské zastupiteľstvo ďalej prehlásilo, že podporuje nezávislosť, zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny a prisľúbilo okamžitú pripravenosť pomôcť všetkým deťom, ženám a mužom, ktorých vojna zasiahla. V poslednom bode svojho vyhlásenia Žilinský kraj vyzýva Rusko k ukončeniu vojenských aktivít na Ukrajine a k začatiu mierových rokovaní.

Z rozpočtu Žilinskej župy bolo pre pomoc Ukrajine vyčlenených 50 000 eur. Okrem toho sa kraj snaží pomáhať aj ukrajinským utečencom. Od piatku 25. februára môže každý občan Ukrajiny cestovať prímestskou dopravou zadarmo. Stačí, aby sa preukázal občianskym preukazom alebo platným cestovným pasom.

Žilinský kraj zároveň pripravil núdzové lôžka v internátoch svojich stredných škôl. Utekajúci Ukrajinci môžu dočasne využiť 300 miest v Martine, 90 lôžok v Dolnom Kubíne a približne 50 miest, ktoré sú k dispozícií v Ružomberku.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu