Tvrdý hazard zatrhli v Trstenej pred vyše 2 rokmi. Opatrenie podporila verejnosť,poslanci a podľa primátorky je prínosom


Foto: Tvrdý hazard zatrhli v Trstenej pred vyše 2 rokmi. Opatrenie podporila verejnosť,poslanci a podľa primátorky je prínosom Foto: ilustračné

Už nadchádzajúci pondelok čaká poslancov zastupiteľstva Žiliny rozhodovanie o tom, či o niekoľko rokov skončí takzvaný tvrdý hazard v meste nadobro. Na stole budú mať medzi bodmi rokovania aj návrh na zákaz umiestňovania herní a kasín na území Žiliny. Aktivita s podporou takmer polovice poslancov zastupiteľstva reflektuje schválenú novelu, ktorá umožňuje prijať trojpätinovej väčšine prítomných poslancov takéto obmedzenie fenoménu vybraných hazardných aktivít.

Prevádzkovatelia hazardných hier, ktorí môžu schválením prísť o svoje podnikanie, sa bránia a presviedčajú verejnosť, že hazard nepredstavuje také riziko a nemá negatívne dopady v miere, ktorú prezentujú predkladatelia návrhu v rámci iniciatívy Žilina proti hazardu. V platenej forme vo vybraných lokálnych médiách zaznieva apel na skutočnosť, že poslanci ukrátia mesto o 300-tisíc eur. To je približne plánovaná a rozpočtovaná suma na tento rok, ktorú by mal žilinský rozpočet získať odvodov z hazardných hier.

Pri porovnávaní dopadov prijatia návrhu na uznesenie stojí na druhej strane skutočnosť, samotní prevádzkovatelia prídu o rádovo milióny eur. A tie zostanú samotným návštevníkom. Napríklad v roku 2020 vhodili návštevníci herní a kasína na území Žiliny do videoterminálov sumu vyše 35 miliónov eur. Naspäť ich bolo vrátených len 26 miliónov. To predstavuje výplatný pomer na úrovni približne 75 percent, zákonom stanovené minimum je na Slovensku 70 percent.

Kampaň ukazuje len negatívne dopady zákazu tvrdého hazardu

V priemere tak za každé 4 vhodené eurá získajú hráči naspäť len 3. Zvyšných takmer deväť miliónov eur predstavuje tržbu prevádzkovateľa, a ak dôjde k zákazu tvrdého hazardu, táto suma zostane vo vreckách hráčov. Oproti výpadku tristotisíc eur to predstavuje takmer 30-násobok. Keby hráči len časť zo sumy využili na platbu za služby a tovary v lokálnej ekonomike, dynamické efekty poľahky vyrovnajú deklarovanú stratu. Súčasťou platených článkov je aj zvýraznený apel, snažiaci sa o prenesenie nespokojnosti obyvateľov s nedostatkom peňazí, na poslancov, ktorí plánujú hlasovať za návrh. 

Nátlakový apel z platenej reklamy na webovom sídle miestneho týždenníka. Zdroj: zilinskyvecernik.sk

Obdobnou analógiou by ale poslanci, hlasujúci proti schváleniu návrhu, mali niesť morálne bremeno rozvratu rodín, závislosti a vyvolaných spoločenských nákladov na hazardné hranie. Zvýšenú mieru kriminality v korelácii s tvrdým hazardom opakovane preukazujú štúdie po celom svete.

V Českej republike spracoval Nadační fond proti korupci štúdiu, v ktorej vyslovil záver, že tvrdý hazard podstatne zvyšuje riziko nárastu kriminality. V analýze porovnávali hustotu hracích prístrojov, mieru ústretovosti voči tvrdému hazardu a mieru kriminality.

Nadačný fond v štúdii poukazuje na jasnú koreláciu - mestá, kde bol nižší počet hracích prístrojov a ich nižšia hustota, vykazovali zároveň nižšiu mieru kriminality.

„Štúdia tvrdého hazardu a miery kriminality, ktorá analyzovala všetky české mestá s viac ako päťtisíc obyvateľmi, dokazuje, že výrazné obmedzenie tvrdého hazardu prináša zároveň podstatné zníženie miery kriminality,“ tvrdia predstavitelia fondu.


Dva roky po prijatí zákazu vládne v Trstenej spokojnosť

Zástupcovia firiem z odvetvia hazardných hier roky presviedčajú slovenskú verejnosť o tom, že zákaz môže byť kontraproduktívny a priniesť vznik nelegálnych herní. Či sa tak v Žiline naozaj stane, je ťažké predpovedať. Skúsenosti krátko po zákaze hazardu už majú niektoré mestá, vrátane príkladov v samotnom Žilinskom kraji.

Ide, napríklad, o Trstenú, kde už viac ako dva roky platí všeobecne záväzné nariadenie o zákaze umiestnenia herní a kasín na území. A podľa slov primátorky Magdalény Zmarzlákovej vnímajú po takomto čase prijatie uznesenia ako správny krok. I

Iniciatíva na Orave vychádzala od samotných občanov a v plnej miere ju podporilo aj miestne zastupiteľstvo:

„Dňa 1. augusta 2019 občania mesta podali petíciu na zákaz hazardu v meste a bola predložená na zasadnutie mestského zastupiteľstva. Následne od 1. októbra 2019 máme prijaté a účinné VZN č. 7/2019 o zákaze umiestnenia herní a kasín na území mesta Trstená, ktorým máme ustanovený úplný zákaz herní. Petícia proti hazardu a následne VZN na zákaz hazardných hier boli plne podporované poslancami zastupiteľstva a nariadenie bolo schválené počtom za 9, proti 0 a zdržal sa 1,“ konkretizuje primátorka Trstenej.

Záväzné nariadenie platí už od roku 2019, podľa zákona o hazardných hrách majú umožnené prevádzkovatelia s platnými licenciami Ministerstva financií Slovenskej republiky možnosť nechať prevádzkovanie plynúť až do uplynutia dátumu na vydanej licencii. To aj využívajú. Ku koncu minulého roka bola preto zatvorená jedna herňa v hoteli Skalka, zvyšné tri herne v Trstenej budú zatvorené v auguste 2024.

Ak by návrh na zasadnutí zastupiteľstva prešiel, v Žiline sa odhaduje posledné zatvorenie herne na rok 2025. V Trstenej nemajú žiadnu vedomosť o tom, že by vznikali nelegálne herne alebo kasína. Nariadenie preukázateľne zabránilo ďalšiemu rozrastaniu tvrdého hazardu v meste:

„Na základe petície a následne prijatím VZN na zákaz HH už v našom meste nevznikli žiadne nové herne aj keď záujem o ich prevádzkovanie bol pomerne vysoký. Zostali iba 3 herne, ktoré ukončia svoju činnosť v termínoch , keď im skončí povolenie, licencia. Zákaz hazardu je pre mesto v každom prípade pozitívnym prínosom na ochranu obyvateľov pred nepriaznivými rizikami spojenými s hazardom - sociálne a rodinné riziká,“ potvrdila skúsenosť s prijatím obdobného nariadenia primátorka Magdaléna Zmarzláková.

Zároveň dodala, že petícia proti hazardu i samotné prijatie všeobecne záväzného nariadenia prebehli mimoriadne pokojne a bez akýchkoľvek negatívnych reakcií. Ľudia na Orave sa navzájom podporovali v tejto iniciatíve. 

Počas série článkov o hazarde v Žiline, v ktorej sme postupne predstavovali problematiku, sme sa v anketách pýtali čitateľov na ich skúsenosti. Až 65 percent pozná vo svojom okolí osobu, ktorej hazard zničil život a 74 percent z hlasujúcich súhlasí so zákazom hazardu na území mesta.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu