FOTO: Zajtra padne verdikt, či sa Žilina stane Európskym hlavným mestom kultúry. Čo si želajú deti?


FOTO: Zajtra padne verdikt, či sa Žilina stane Európskym hlavným mestom kultúry. Čo si želajú deti?
Galéria: 26 fotiek

V piatok 10. decembra 2021 približne o 16. hodine padne dôležité rozhodnutie, ktoré môže mať pre Žilinu výrazne pozitívne dopady počas najbližších rokov. Komisia totiž oznámi mesto, ktoré odporučí Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky za nositeľa prestížneho titulu Európske hlavné mesto kultúry na rok 2026.

O tento titul sa bude jedno z trojice slovenských krajských miest deliť s fínskym Oulu. V druhom kole súťaže bojuje Žilina a jej prihláška s Trenčínom a Nitrou. Už vo februári boli zverejnené výsledky prvého kola výberu a Žilina sa dostala práve do druhého kola.

To prinieslo možnosť prepracovať prihlášku a doplniť ju tak, aby už zajtra mohla súťažiť o získanie prestížneho titulu. V prípade úspechu by mali do Žiliny pritiecť desiatky miliónov eur na investície, výrazne sa oživí aj kultúrny a spoločenský život v meste. Prihláška Žiliny je koncipovaná tak, že z úspechu bude ťažiť celý región Beskýd.

Prípravu prihlášky sprevádzalo množstvo aktivít

Preto je nazvaná Žilina Beskydy 2026. Už v rámci prihlášky mohli Žilinčania pozorovať množstvo sprievodných aktivít, jednou z nich je napríklad aj čerstvé osadenie poézioumatu v Parku Ľudovíta Štúra na Bôriku.


Jukebox s básňami po zatočení kľučkou spustí obľúbené básne na mieste, funguje bez nutnosti elektrickej energie a je jedným z dvadsiatky podobných prístrojov na svete. Básne dopĺňa próza, cestopisy alebo hlásenie vlakových staníc na trase Praha - Žilina.

 

Do tvorby prihlášky bola zapojená široká odborná aj laická verejnosť a svoje predstavy mohli zhmotniť v podobe papierikov aj deti. Ich predstavy o tom, čo by v Žiline privítali, sa nachádzajú vystavené v pasáži na Hornom Vale.

A čo by si teda želali deti? Ich priania sú najrôznejšie - od aquaparku cez dom pre chudobných, veľký les a zeleň, vlakovú stanicu, modernizáciu škôl, zoologickú záhradu, ihrisko s trampolínou, budovu na hranie videohier zadarmo, tunel nad Strečnom, múzeum pre zvieratá, lietajúce autá, bludisko, menej áut, kukuričné pole či jazdeckú školu aleno virtuálnu realitu.

Nechýbajú ani netradičné želania - Eiffelovu vežu, autogramiádu športovcov, farmy, rýchlovlak, nosenie krojov a tiež to, aby skončila súčasná pandémia. Želania detí si môžete pozrieť vo fotogalérii.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu