Riešiť sporné prevody pozemkov v Žiline by mohla delimitácia parciel. Pomôže ich vysporiadať Slovenský pozemkový fond?


Foto: Riešiť sporné prevody pozemkov v Žiline by mohla delimitácia parciel. Pomôže ich vysporiadať Slovenský pozemkový fond? Foto: Aj o tento pozemok prišlo mesto vďaka prevodom. Podľa niektorých neoprávnene.

Masívne prevody vlastníckych práv k pozemkom pod verejnou infraštruktúrou v Žiline môžu byť začiatkom problémov s platobnou schopnosťou samotného mesta, v budúcnosti by tak obyvatelia mohli stratiť prístup k základným službám, hradeným z ich daní.

Vyplýva to z ponuky v prípade pozemkov pri Vurale, na ktorých stoja takzvané švédske domčeky (lokalita na titulnej fotografii), kedy navrhol relatívne čerstvý majiteľ mestu odpredaj za sumu 3 milióny eur. Trhovú hodnotu stanovila zmluvná realitná kancelária zo Žiliny na niečo málo vyše milión eur.

Vybraným skupinám aktuálnych vlastníkov sa vďaka rôznym taktikám, z ktorých časť sme na prípade v Bánovej vďaka podrobne spracovanej právnej analýze popísali, podarilo vysporiadať a získať do vlastníctva parcely v katastrálnom území Žiliny. Na prípady upozornili vybraní mestskí poslanci a aktivisti. Zároveň verejne vyzvali radnicu, aby svoje vlastnícke práva obhajovala a bránila súdnou cestou.

Keďže žilinský primátor Peter Fiabáne dodnes neodpovedal na otázku, či mesto už podalo v niektorom z prípadov žalobu, a namiesto toho v reakcii na prezentované skutočnosti vyzval poslankyňu Miriam Šutekovú na pomoc z titulu poslankyne v parlamente, tá dnes informovala médiá o ďalšom kroku v celej kauze. V žiadosti sa obrátila na Slovenský pozemkový fond (SPF) s požiadavkou riešenia situácie mesta ohľadom pozemkov a navrhla konkrétne nehnuteľnosti na delimitáciu - teda prevod do majetku mesta.


Slovenskému pozemkovému fondu čerstvo šéfuje ďalší Žilinčan Ján Marosz, ktorý sa do vysokej politiky dostal aj vďaka tomu, že v minulosti ako policajný agent spolupracoval na odhalení úplatného regionálneho riaditeľa pobočky fondu v Žiline. Poslankyňa Šuteková v liste primátorovi vysvetľuje, že absolvovala viacero stretnutí s generálnym riaditeľom a právnikmi pozemkového fondu.

Tí podľa jej tvrdenia odhadujú šance na získanie majetku naspäť ako reálne: „Potvrdili mi, že úspešnosť súdnych sporov je v týchto prípadoch vysoká a povzbudili ma do rozhodnutí a konania v tomto smere. Prisľúbili, že v prípade záujmu môžu pomôcť mestu Žilina aj konkrétnu vstupom do jednotlivých súdnych konaní,“ tvrdí poslankyňa Miriam Šuteková.


Zároveň požiadala pozemkový fond o delimitáciu vybraných parciel do majetku Žiliny: „Som presvedčená, že tieto pozemky by mestu veľmi pomohli a to predovšetkým z dôvodu akútneho nedostatku pozemkov vhodných na rozvoj mesta. Z hľadiska kompetencií samozrejme môže v tomto smere konať jedine štatutár mesta a preto nasledujúce kroky sú vo vašich rukách,“ vyzvala opätovne primátora k činom poslankyňa. 

Zabrániť ďalším prevodom a získať priestor na rozvoj

Medzi parcelami, ktoré uviedla ako vhodnými na prevod do majetku mesta, nájdeme aj pozemky popri cyklotrase BikeKia, územie pri rodinných domoch na Solinkách - Juhu alebo pod futbalovým ihriskom v Závodí. 

Práve vedľa ihriska sa už podarilo rovnakej spoločnosti, aká figuruje aj v prípade Vuralu či nemocnice, získať celistvú parcelu výmenou za pozemky pod základnou infraštruktúrou. Dopomohlo k tomu hlasovanie poslancov v mestskom zastupiteľstve počas minulého volebného obdobia. 

Ktoré pozemky figurujú v žiadosti o delimitáciu?

  • na oboch stranách Váhu, vhodné na výstavbu športovísk, oddychových zón, či športovej haly,
  • pod ihriskom v Závodí,
  • v Budatíne a v Bytčici, ktoré by mohli predstavovať územia na budúcu výstavbu rodinných a bytových domov,
  • na Šibeniciach za Scontom, kde sa uvažovalo nad výstavbou športovej haly, či domova pre seniorov,
  • pod cestnou komunikáciou Hlinská.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu