O masívnom odstránení nelegálnych reklamných stavieb a znížení ich počtu v Žiline rozhodnú poslanci


Foto: O masívnom odstránení nelegálnych reklamných stavieb a znížení ich počtu v Žiline rozhodnú poslanci Foto: ilustračné

V posledný marcový deň schválili poslanci Národnej rady Slovenskej republiky novelu zákona, vďaka ktorej je možné lepšie bojovať s vizuálnym smogom a nelegálnymi reklamami v mestách a obciach. Nové znenie stavebného zákona prináša vyššie pokuty, obmedzuje lehoty pre povolenia a zefektívňuje proces odstraňovania nepovolených reklamných stavieb.

Už od mája bude môcť aj mesto Žilina odstrániť nelegálne billboardy oveľa rýchlejšie. Predkladatelia návrhu v parlamente argumentovali tým, že spoločenská objednávka na čistenie miest a obcí od vizuálneho smogu je vysoká.

Nové systémové nástroje umožnia regulovať reklamné stavby. Výraznou zmenou je možnosť nahlásenia nelegálnych reklamných stavieb samosprávami v prípade, ak sa nachádzajú v ich sídelnom útvare.

Na novinku v zákone reflektuje poslanecký klub za ZA, ktorý na aprílové zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Žiline predkladá materiál s názvom Pasportizácia a odstránenie reklamných stavieb. V ňom požadujú najskôr zmapovať všetky reklamné stavby na území mesta Žilina, a následne na základe platnej legislatívy zabezpečiť odstránenie tých z nich, ktoré sú nelegálne.


Navrhujú odstránenie časti legálnych stavieb, ktoré kazia estetiku

Mestskí poslanci v návrhu v prípade schválenia zaviažu prednostu Mestského úradu, aby na najbližšie zasadnutie predložil informácie o všetkých platných nájomných zmluvách mesta a mestských organizácií na reklamné stavby, reklamné zariadenia a ich finančné plnenie spolu so spôsobom možnej výpovede.

Tomu, že Žilinčania by mohli žiť vo vizuálne čistejšom meste už tento rok, nasvedčuje aj požiadavka na vypracovanie návrhu legálnych reklamných stavieb, ktorým bude zrušené povolenie na umiestnenie. Podieľať sa na vytypovaní týchto reklám má aj Útvar hlavného architekta mesta Žilina.

„Ak sa chceme pripojiť k moderným mestám, ktoré bojujú proti vizuálnemu smogu, je dôležité zmapovať billboardy a reklamné plochy na mestských, ale aj súkromných pozemkoch. Pomôže nám to nielen pri odstraňovaní nelegálnych stavieb, ale aj pri rozhodovaní o predĺžení zmlúv už existujúcich. Otvoria sa zároveň nové možnosti estetizácie verejného priestoru. Staňme sa moderným mestom a dajme vyniknúť historickým stavbám Žiliny, uliciam, parkom a voľnej prírode,“ vyzývajú predkladajúci poslanci.

 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu