Zasnežená Malá Fatra láka freeride lyžiarov a skialpinistov, správcovia upozorňujú na ohrozovanie živočíchov


Foto: Zasnežená Malá Fatra láka freeride lyžiarov a skialpinistov, správcovia upozorňujú na ohrozovanie živočíchov Foto: NP Malá Fatra

Pri platných protiepidemických opatreniach a zatvorených lyžiarskych strediskách je čoraz populárnejšou alternatívou športového vyžitia v horách skiaplinizmus a freeride, inak tomu nie je ani v Malej Fatre. Ako ale upozorňuje Správa Národného parku Malá Fatra, tieto činnosti nie sú definované v návštevnom poriadku.

Lyžiari často využívajú svahy aj v najprísnejšie chránených častiach prírody: „Zadefinované sú len miesta vyhradené na zjazdové lyžovanie a snoubording, ktoré sú najmä  v okolí lanoviek a vlekov. Na lyžiach je však možné pohybovať sa po turistických chodníkoch. Jedným z dôvodov, prečo bol návštevný poriadok takto nastavený, je malá rozloha pohoria vo vzťahu k výskytu chránených druhov živočíchov,“ vysvetľuje Správa NP Malá Fatra.

Pri pohľade na stav svahov a žľabov je jasné, že denne nimi prejdú desiatky lyžiarov a skialpinistov: „Lyžiar nielenže riskuje v lavínových žľaboch život, ale svojim pohybom výrazne ruší živočíchy, z ktorých niektoré sú zákonom chránené. Najhoršie sú na tom tetrov hoľniak a tetrov hlucháň. Tieto druhy mali v minulosti na území NP Malá Fatra priestor nielen na zimovanie, ale v jarnom období aj na tok. Dnes vieme, že ich počet dramatický klesá a jednou z príčin je aj freeride, teda voľné lyžovanie lesom,“ dopĺňajú ochranári.

Vzácne vtáky chránia aj cez rozširovanie bezzásahových zón

Lyžovanie v lese môže ovplyvňovať zimnú rekreáciu vtákov a zvyšovať hladinu stresových hormónov. Vyplašený vták môže byť natoľko ovplyvnený stresom, že sa následne stane ľahkou korisťou pre predátora. Návštevníci oblasti by mali na lyžovanie využívať výlučne turistické trasy:


„Pri každoročnej kontrole biotopov, vhodných pre spomínané druhy vtákov, zisťujeme, že takmer všetky lesné porasty boli v zimnom období zlyžované. Treba podotknúť, že lyžovanie mimo turistické chodníky môže mať negatívny vplyv aj na iné druhy živočíchov. Za všetky spomenieme medveďa. Máme zdokumentovaný prípad, kedy prešla lyžiarska stopa takmer po medveďom brlohu, schovanom pod snehom. Zvieratá potrebujú v zime oddychovať, medvedice rodia mláďatá, môžu potratiť, alebo mláďatá opustiť. Malá Fatra má hustú sieť turistických chodníkov a mimo nich by mali mať zvieratá pokoj,“ uviedli ochranári.

Najväčší problém je aktuálne v oblasti Kľačianskej Magury, v okolí Vendovky a Mojského grúňa. Možnosti ochrany prírody sú limitované, aj lyžiarom však môže hroziť udelenie pokuty alebo odobranie výstroje priamo na mieste. Správa NP Malá Fatra sa snaží zabezpečiť ochranu ohrozeného hlucháňa aj prostredníctvom obmedzenia lesohospodárskej činnosti.

Trvalo niekoľko rokov, kým sa podarilo pre tieto účely dohodnúť bezzásahový režim na približne 500 ha lesa na kľúčových južných svahoch územia národného parku. Lyžuje sa, bohužiaľ, aj v miestach kde je ťažba dreva zakázaná.


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: NP Malá Fatra