1. žilinské očné centrum VIKOM patrí k špičke, novinky približujú úroveň k robotickej chirurgii


Foto: 1. žilinské očné centrum VIKOM patrí k špičke, novinky približujú úroveň k robotickej chirurgii

Žilinčanom dobre známe 1. žilinské očné centrum VIKOM je moderné neštátne očné pracovisko s viac ako pätnásťročnou históriou. Technicky i personálne patrí medzi najlepšie vybavené pracoviská na Slovensku a je neoddeliteľnou súčasťou polikliniky ŽILPO na Vlčincoch.

Centrum sa pýši niekoľkými technickými novinkami a v množstve z poskytovaných služieb patrí medzi lídrov nielen na Slovensku. Práve o novinkách vo VIKOM-e a širokých možnostiach liečby nám prezradila viac primárka MUDr. Mária Molnárová, PhD.

Aké novinky dnes využívate pri pomoci klientom očného centra? 

K technickým perlám na našom pracovisku patria určite navigačný systém VERION, tzv. „inteligentný“ fakoprístroj CENTURION, femtosekundový laser novej generácie LenSx, zdroj elektrónovej plazmy JETT Plasma Lift Medical, cross linking a YAG laser.

Z diagnostických technických noviniek je to hlavne nová neinvazívna technológia – tzv. Angio optická koherentná tomografia (A OCT), prednosegmentové OCT a OCULYZER – prístroj na zobrazenie topografie rohovky. 

V čom spočíva výhoda systémom VERION a CENTURION oproti doterajším prístupom? 

VERION je navigačný systém, ktorý naviguje chirurga v jednotlivých krokoch operácie sivého zákalu a pri refrakčnej výmene šošovky (PRELEX a RLE). Očnému chirurgovi umožňuje vykonať presnú lokalizáciu a dĺžku operačných rezov, veľkosť, tvar a umiestnenie otvorenia predného puzdra šošovky, dokonalú  centráciu umelej vnútroočnej šošovky a v prípade astigmatizmu presnú pozíciu osi cylindra. 

Navigačný systém VERION poskytuje očnému chirurgovi oveľa presnejšie možnosti pri diagnostike a zákroku. Zdroj: VIKOM

CENTURION, takzvané inteligentné fako, je prístroj, ktorým sa vykonáva vlastné odstraňovanie sivého zákalu. Predstavuje najvyšší štandard vo fakochirurgii sivého zákalu. Aktívne a dynamicky počas celej operácie optimalizuje každý moment operácie, čím výrazne zvyšuje jej bezpečnosť.

Touto technikou sa dá rovnako bezpečne odstrániť mäkký i veľmi tvrdý „prezretý“ sivý zákal. Centurion prináša chirurgovi komfort a pacientovi bezpečnosť. Femtosekundovým laserom asistovaná chirurgia katarakty alebo refrakčná výmena šošovky (FLACS) v súčasnosti predstavujú to najlepšie - novú éru chirurgie sivého zákalu a refrakčnej výmeny šošovky. Svojou povahou sa približuje k robotickej chirurgii.

Takže napríklad korekcia dioptrií je opäť o niečo vyspelejšia? 

Áno. Tento spôsob operácie je najbezpečnejší, najprecíznejší a najšetrnejší k vnútroočným tkanivám, čo prispieva k maximálnej precíznosti operácie a k dosiahnutiu želaného normálneho videnia bez potreby akýchkoľvek okuliarov. Pacientom s ľahkou alebo stredne závažnou krátkozrakosťou, ktorí nechcú používať okuliare a túžia ich odstrániť, ponúkame zbrúsenie dioptrií pomocou generačne najnovšieho femtosekundového lasera LenSx s výbornými výsledkami.

Vľavo femtosekundový laser LenSx, vpravo excimerový laser Allegretto. Zdroj: VIKOM

Pri vysokej krátkozrakosti, alebo ak má pacient tenkú rohovku, už 5 rokov implantujeme umelé refrakčné vnútroočné šošovky, tzv. ICL fakické šošovky, s čím sú títo pacienti mimoriadne spokojní. V okuloplastike sa čoraz viac presadzujú neinvazívne nekontaktné liečebné metódy. 

Nedávno ste pridali aj možnosť riešiť pokles očných viečok bez nutnosti chirurgického zákroku, ako funguje táto metóda?

V súlade s celosvetovým trendom na našom pracovisku od januára 2019 používame principiálne úplne novú metódu neinvazívnej nechirurgickej blefaroplastiky pomocou elektrónovej plazmy.

Táto sa generuje cez jednosmerný elektrický prúd v prístroji JETT Plazma Lift Medical. Jej výsledným účinkom je rejuvenácia (omladenie) buniek kože a prirodzený vzhľad. 

Aké ďalšie zdravotné problémy viete dnes liečiť? 

Pacientom s progresívnym ochorením rohovky, keratokónom, ponúkame najmodernejšiu liečbu pomocou akcelerovaného cross linkingu (ACXL). ACXL je miniinvazívna metóda na liečbu progredujúceho keratokónu v druhom a treťom štádiu. Cieľom tejto liečby je spevniť rohovku aktiváciou riboflavínu, ktorým je rohovka nasýtená, ultrafialovým žiarením.

Týmto mechanizmom dochádza k vzniku nových priečnych spojov medzi reťazcami kolagénových vlákien v rohovke, ktoré sú jej hlavným spojivovým tkanivom. Po stabilizácii keratokónu ACXL sa podľa výsledných parametrov rohovky a dioptrií rozhoduje o spôsobe korekcie výslednej zvyškovej refrakcie.

Zelený zákal (glaukóm) je progredujúce neurodystrofické ochorenie. Ak sa správne nelieči, vedie k trvalej strate zrakových funkcií. Základnou liečbou je pravidelná denná aplikácia očných kvapiek na znižovanie vnútroočného tlaku. Pri nedostatočnom účinku kvapiek ponúkame pacientom s glaukómom s otvoreným uhlom a okulárnou hypertenziou bezpečnú, netermálnu, efektívnu laserovú liečebnú metódu na zníženie vnútroočného tlaku pomocou selektívnej laserovej trabekuloplastiky (SLT). SLT je vhodná aj u pacientov, ktorí trpia alergiou na očné kvapky znižujúce vnútroočný tlak alebo sú u nich dokázané lokálne či celkové nežiaduce účinky anti-glaukomatóznej kvapkovej terapie. 

Angio optická koherentná tomografia (AngiOCT) . Zdroj: VIKOM

Pri liečbe SLT nedochádza k poškodeniu okolitých štruktúr oka laserovým lúčom, je to metóda neinvazívna, opakovateľná, s dlhodobým efektom na zníženie vnútroočného tlaku u indikovaných pacientov.

Úplne nový rozmer zobrazenia a vyšetrenia sietnice, cievovky a terča zrakového nervu priniesol principiálne nový prístroj – Angio optická  koherentná  tomografia sietnice (AngoOCT). Ide o neinvazívne zobrazenie a vyšetrenie sietnice. Pomocou tejto diagnostickej zobrazovacej techniky môžeme zobraziť aj tie najjemnejšie cievy a ich zmeny, a to vo všetkých vrstvách sietnice, cievovky a zrakového nervu bez použitia kontrastu. 

Patríme medzi prvé  pracoviská  na svete,  ktoré túto metódu rutinne používajú vo svojej každodennej praxi a už tretí rok zároveň školíme oftalmológov na Slovensku i v Českej republike v tejto krásnej neinvazívnej zobrazovacej vyšetrovacej metóde. 

Koľko ľudí sa dnes vo VIKOM-e stará o zdravie nielen Žilinčanov? 

Okrem mňa ako vedúcej primárky tu pracuje sedem lekárov - dvaja atestovaní, z toho jeden s medzinárodnou atestáciou FEBO v Paríži a dve špecialistky na čiastočný úväzok. Máme sedem erudovaných zdravotných sestier. Kvalitatívnu úroveň a rozmanitosť poskytovaných služieb dokazuje viac ako 10 000 úspešných operácií oka na profesionálnej úrovni a spokojných pacientov, čo je aj naším mottom.

Kolektív lekárov a sestier 1. žilinského očného centra VIKOM. Zdroj: VIKOM

 

Viac informácií nájdete na www.vikom.sk

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR Vikom