Župa plánuje začať rekonštrukciu areálu na Varšavskej tento rok, projekt zrejme rozdelia na etapy


Foto: Župa plánuje začať rekonštrukciu areálu na Varšavskej tento rok, projekt zrejme rozdelia na etapy

Aj napriek tomu, že peniaze na prvú etapu výstavby multifunkčného areálu na Gymnáziu Varšavská cesta 1 na Vlčincoch v Žiline schválilo ešte predchádzajúce krajské zastupiteľstvo v roku 2017, dodnes sa na mieste nezačalo s realizáciou. Problémom je podľa našich informácií spor s projektantom, ktorý zdržal začiatok výstavby.

To, že sa aktuálne dokončuje projektová a inžinierska činnosť, potvrdila hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Martina Remencová. Celkové predbežné náklady by mali predstavovať 650-tisíc eur, v rozpočte je pre tento rok schválená necelá štvrtina. Župa pripúšťa, že projekt rozdelí na etapy:

Rekonštrukcia tohto areálu je plánovaná na tento rok, pričom v rozpočte na rok 2020 bolo schválených 150 tisíc eur. Areál na Varšavskej zahŕňa 4 dráhový ovál dĺžky 300 metrov, potom sú riešené doskočisko, futbalové ihrisko, doplnkové konštrukcie, osvetlenie, spevnené plochy s parkoviskom a hokejbalové ihrisko. Vzhľadom na aktuálnu situáciu sa uvažuje nad rozdelením výstavby na etapy, pričom v prvej etape by bol realizovaný atletický ovál s ihriskom, následne parkovisko s príjazdom a v konečnej etape stavebné úpravy hokejbalového ihriska,“ dodala Remencová.

Rekonštrukcia areálu mešká niekoľko rokov

Zdržanie v plánovanej výstavbe športoviska, ktorých je v Žiline nedostatok, sa nepáči ani poslancovi Žilinského samosprávneho kraja Martinovi Kapitulíkovi:

Peniaze na športový areál na Varšavskej sa nám podarilo presadiť do krajského rozpočtu už pred niekoľkými rokmi. Napriek tomu, že ide o spoločnú prioritu všetkých žilinských krajských poslancov, vedenie župy sa neustále na niečo vyhovára a práce sa z roka na rok odkladajú. Priznám sa, že takýto prístup nechápem a som z neho sklamaný. Napriek tomu s kolegami poslancami vytrvalo bojujeme a nevzdávame sa. Dokonca sa nám podarilo tento projekt ochrániť pred „korona“ škrtmi, z čoho sa úprimne teším,“ spresnil Kapitulík. 

Dodal, že pre úspešné vybudovanie športoviska je potrebné začať, hoc aj na časti: „Aj keby sa mal areál budovať po fázach, hlavne, nech sa začne. Aj úspech nového športoviska na Oravskej ceste ma utvrdzuje v tom, že takéto areály by mali byť pri každej škole, na každom sídlisku a v každej prímestskej časti. A nebudem spokojný, kým to tak nebude.“ 


Koronakríza s najväčšou pravdepodobnosťou ohrozí výstavbu ďalšieho športového areálu v Žiline, presnejšie na Hlinskej ulici. Z neho plánovala župa vytvoriť reprezentatívne športovisko s parametrami vyhovujúcimi aj vrcholovým podujatiam:

„Financovanie projektu a jeho realizácia je však tento rok reálne ohrozená dopadmi koronakrízy na rozpočet samosprávy. Župa počíta s výpadkom daní ročne vo výške zhruba 8 -12 miliónov eur v závislosti od vývoja pandémie. V prípade, že by sa negatívny scenár nenaplnil, máme záujem v projekte určite pokračovať,“ uzavrela Remencová.

V Martine sa podarilo ešte koncom minulého roka začať s budovaním atletického oválu vďaka spolupráci župy, mesta Martin a dotácii Slovenského atletického zväzu. Napriek menším problémom v súvislosti s pandémiou boli v máji práce v predstihu oproti harmonogramu výstavby. Po dokončení bude spĺňať štandardy na súťaže podľa medzinárodných predpisov.

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu