Napriek zákazom niektoré prevádzky v Žiline fungujú, premiér vyzval na nahlasovanie porušení


Foto: Napriek zákazom niektoré prevádzky v Žiline fungujú, premiér vyzval na nahlasovanie porušení

Krízový štáb prijal v súvislosti s rizikami šírenia koronavírusu prísne preventívne opatrenia, niektoré prevádzky v Žiline ich nedodržiavajú a sú otvorené naďalej.

Premiér Peter Pellegrini vo štvrtok 12. marca informoval, že Ústredný krízový štáb rozhodol o zatvorení zábavných podnikov, aquacentier, lyžiarskych stredísk, diskoték, detských kútikov, plavární a fitnescentier. Zároveň apeloval na obyvateľov, aby v prípade, že uvidia porušovanie nariadení, nahlásili takéto konanie na políciu.

Počas víkendu bude zatvorená väčšina prevádzok v nákupných centrách, výnimku budú tvoriť lekárne, drogérie a predajne potravín. Naďalej platí zákaz organizovať a usporadúvať hromadné podujatia športovej, kultúrnej, spoločenskej či inej povahy. Hotely a reštaurácie sú zatiaľ otvorené.

Nedodržiavanie nariadení je možné trestať

Každému, kto nebude dodržiavať pokyny, obmedzenia a zákazy Ústredného krízového štábu v súvislosti s koronavírusom, hrozia pokuty v desaťtisícoch eur. Pokiaľ občania uvidia porušovanie vydaných zákazov, sú podľa slov premiéra Pellegriniho povinní nahlásiť to polícii.


Čitatelia nás dnes informovali, že v rámci mesta Žilina boli niektoré prevádzky otvorené aj napriek vydaným nariadeniam a zákazom. Mestská polícia podľa našich informácií preverovala niekoľko prípadov.

Obyvatelia niektorých obcí v kraji informujú na sociálnych sieťach o otvorených baroch v mieste ich bydliska. V týchto dňoch je pritom absolútne kľúčové zabrániť stretávaniu sa a zdržiavaniu sa na miestach s vysokou koncentráciou ľudí.

Žiaľ, niektorí obyvatelia konajú presne naopak - nerešpektujú pokyny a odporúčania Ministerstva zdravotníctva a hlavného hygienika. Nezodpovedný prístup prispieva k rýchlejšiemu šíreniu nákazy.

To potenciálne spôsobí preťaženie zdravotníckeho systému na Slovensku a jeho kolaps. V dôsledku príliš vysokého okamžitého nárastu prípadov môže byť obmedzené poskytovanie základnej zdravotnej starostlivosti aj iným akútnym prípadom. 

Ústredný krízový štáb SR prijal vo štvrtok tieto opatrenia:

  • zatvorenie všetkých troch medzinárodných letísk 
  • povinná 14-dňová karanténa pre ľudí s trvalým alebo prechodným pobytom v SR, ktorí sa vrátia zo zahraničia
  • zatvorenie všetkých škôl a školských zariadení
  • zavedenie dočasných hraničných kontrol so všetkými susednými štátmi s výnimkou Poľskej republiky, na tejto hranici bude situácia priebežne monitorovaná
  • obmedzenie medzinárodnej a vnútroštátnej vlakovej i autobusovej prepravy, dopravné obmedzenia sa netýkajú dovozu a zásobovania
  • zatvorenie barov, voľnočasových zariadení a priestorov (lyžiarskych stredísk, wellness centier, fitnescentier, zábavných parkov a aquaparkov)
  • zatvorenie sociálnych a kultúrnych zariadení
  • obmedzená prevádzka obchodných centier - cez víkend bude možné nakúpiť len potraviny, lieky a drogériu
  • obmedzenie úradných hodín klientskych centier
  • naďalej platí zákaz návštevy nemocníc a zákaz organizovania hromadných podujatí športovej, kultúrnej, spoločenskej či inej povahy
  • hotely a reštaurácie budú otvorené


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu