Všetci, ktorí sa vrátia zo zahraničia na Slovensko, pôjdu na 14 dní do karantény


Foto: Všetci, ktorí sa vrátia zo zahraničia na Slovensko, pôjdu na 14 dní do karantény Foto: ilustračné / KR PZ Žilina

Ústredný krízový štáb dnes rozhodol o tom, že všetci ľudia, ktorí sa vrátia zo zahraničia na Slovensko, budú musieť ísť do 14- dňovej karantény.

Vpustení budú len ľudia s trvalým alebo prechodným pobytom, a na základe pasového preukazu. Občania, ktorí pracujú u nás, ale bývajú v zahraničí, si musia vybaviť pracovné potvrdenie. Lokáciu osôb v posledných dňoch bude môcť polícia zistiť aj na základe podkladov o pohybe SIM kariet od operátorov.

„Zavádzame povinnú karanténu pre ľudí, ktorí majú trvalý alebo prechodný pobyt na Slovensku. Bude im naplánovaná domáca karanténa. Kto nechce ohroziť zbytok rodiny, môže volať tiesňovú linku 112, kde im prostredníctvom operátorov poskytneme informácie o najbližšom voľnom účelovom zariadení vo vlastníctve Ministerstvo vnútra SR, ktoré bude opatrené zdravotníckym personálom,“ dodala ministerka vnútra Denisa Saková.

Nákupné centrá cez víkend zatvoria, otvorené v nich budú len lekárne, drogérie či potraviny. Uzatvoria detské kútiky v nich. Takisto obmedzia prevádzku fitness centier.

Podľa premiéra nebude zakázané nič z oblasti zásobovania potravín ani medicínskeho vybavenia. Štátne úrady budú fungovať len tri hodiny denne. Zrušenie a zatvorenie sa bude týkať medzinárodných letísk pre osobnú leteckú dopravu.


Letka ministerstva vnútra a obrany je v núdzovom režime a je pripravená transportovať núdzové prípady občanov Slovenskej republiky zo zahraničia. Takisto bude k dispozícii pre prevoz zdravotníckeho materiálu, ktorý sa nakúpi v zahraničí.

Sledujte naživo tlačovú besedu premiéra Petra Pellegriniho  



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu