Žilinský animovaný film Šarkan získal nomináciu na národnú filmovú cenu Slnko v sieti


Foto: Žilinský animovaný film Šarkan získal nomináciu na národnú filmovú cenu Slnko v sieti

V jubilejnom 10. ročníku národnej ceny Slnko v sieti, ktorá je prehliadkou toho najlepšieho zo slovenskej filmovej tvorby, bude o prvenstvo súperiť medzi animovanými filmami aj Šarkan žilinského režiséra Martina Smatanu. Spolu 14 nominácií dnes predstavila Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA). 

Šarkan mal premiéru minulý rok na divácky najväčšom filmovom festivale Berlinale 2019. Dostal sa aj do semifinále študentských oskarov v Hollywoode a ako jediný slovenský film bol zaradený do Múzea moderného umenia MoMA v New Yorku.

Spolu so Šarkanom budú o nominácie súperiť snímky Drobci (epizóda Poklad) Vandy Raýmanovej a Michala Strussa, Sh_t Happens v réžii Michaely Mihályiovej v spolupráci s Davidom Štumpfom.

Smatanov film má za sebou od uvedenia viac ako 100 premietnutí na festivaloch, pravidelne získava ocenenia na celom svete. Doposiaľ ich nazbieral 27, nedávno vyhral prestížne ocenenie na filmovom festivale v Montreale a minulý týždeň ho ocenili v Nevade.

Cenu získal aj v krajinách ako Brazília, Arménsko, Texas či Grécko. V marci sa predstaví v Kanade, Mexiku, Iráne a v apríli ho pôjde režisér osobne uviesť do holandského Nijmegenu. V máji čaká Šarkana premietanie na festivale v Atlante. 


Držitelia cien Slnko v sieti budú vyhlásení na slávnostnom galavečeri v piatok 17. apríla 2020, ktorý v priamom prenose odvysiela RTVS na Jednotke. Počas večera bude odovzdaná aj cena Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre a Divácka cena Slnko v sieti, o ktorej v internetovom hlasovaní rozhodne verejnosť.

 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu