Počas nedele pomáhali horskí záchranári v Malej Fatre trikrát, najvážnejší bol pád pri downhille


Foto: Počas nedele pomáhali horskí záchranári v Malej Fatre trikrát, najvážnejší bol pád pri downhille
Galéria: 5 fotiek
Foto: hzs.sk

Horskí záchranári mali počas nedele 15. septembra 2019 rušný deň, v poobedňajších hodinách príslušníci HZS požiadaní o pomoc v troch prípadoch. Najskôr pomáhali staršej turistke, ktorá si poranila nohu:   

„Prvá žiadosť o pomoc prišla zo Snilovského sedla, kde si poranila nohu v oblasti členka 66 – ročná turistka slovenskej národnosti. Na miesto udalosti bol vyslaný jeden profesionálny a jeden dobrovoľný záchranár HZS, ktorí po príchode poskytli zranenej žene prvú pomoc a ošetrenie. Po nabalení ju pomocou rakúskeho vozíka transportovali ku kabínkovej lanovke, ktorou bola v sprievode záchranárov dopravená do Vrátnej. Následne bola terénnym vozidlom transportovaná k Domu HZS v Štefanovej, kde bola odovzdaná privolanej posádke RZP,“ uviedli záchranári na webe.

Ešte počas záchrany turistiky boli požiadaní záchranári o pomoc pri ďalšom prípade, účastník pretekov Slovenského pohára v downhille spadol, v dôsledku čoho si poranil hlavu. Nakoniec musel byť prevezený aj s pomocou vrtuľníka do Banskej Bystrice


Muž spadol v cieľovej rovine na Pasekách a utrpel vážne poranenie hlavy. Na miesto boli vyslaní záchranári HZS, ktorí pomohli prítomnému lekárovi na podujatí, ktorý medzitým požiadal o súčinnosť leteckých záchranárov. Horskí záchranári po poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti transportovali zraneného muža na heliport do Vrátnej, kde bol odovzdaný posádke VZZS z Banskej Bystrice,“ spresnili záchranári. 

V treťom prípade hral úlohu tiež poranený členok, v prostredí Horných dier si turistka slovenskej národnosti pri páde zranila nohu. Piati vyslaní záchranári HZS z Oblastného strediska Malá Fatra po ošetrení pacientku z exponovaného terénu vyprostili pomocou lanovej techniky a nosidlami ju pozemne transportovali do sedla Vrchpodžiar.

O súčinnosť boli požiadaní leteckí záchranári zo Žiliny, ktorým v sedle Vrchpodžiar horskí záchranári 38–ročnú turistku odovzdali a letecky bola dopravená do nemocničného zariadenia.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Horská záchranná služba