Na pozemku na Platanovej ulici by mohol vzniknúť poschodový parkovací dom a štartovacie byty


Foto: Na pozemku na Platanovej ulici by mohol vzniknúť poschodový parkovací dom a štartovacie byty Foto: Ľubo Bechný

Voľných pozemkov na sídliskách a v ich okolí, ktoré by sa dali využiť na výstavbu občianskej vybavenosti alebo štartovacích bytov pre mladých ľudí, je aj v Žiline nedostatok. Jednou z parciel na sídlisku Solinky je aj pozemok na Platanovej ulici o rozlohe 3 955 metrov štvorcových.

Ten sa poslanci za obvod Soliniek pokúsili odkúpiť už v roku 2017. Jeho vtedajší a stále súčasný majiteľ z Bratislavy bol ochotný predať parcelu za nadobúdaciu cenu, teda 531-tisíc eur bez DPH. Exprimátorovi Igorovi Chomovi v liste vysvetlil, že do prípadnej predajnej ceny nezahrnie náklady, ktoré vlastníctvo pozemku vyvolalo od doby nadobudnutia.

Znalecký posudok však určil všeobecnú hodnotu pozemku na sumu 340-tisíc eur, čo reflektovalo v spoločnom liste konateľovi spoločnosti aj 25 mestských poslancov. Tí ho márne žiadali o prehodnotenie cenovej ponuky, nakoniec zastupiteľstvo kúpu za 531-tisíc eur neschválilo. Majiteľ kupoval pozemok v roku 2008 za účelom výstavby bytov, následná zmena územného plánu tento zámer prekazila.

Parcela na Platanovej ulici má rozlohu takmer 4-tisíc metrov štvorcových.

„Návrh na kúpu pozemku sme predložili v minulom roku, nenašli sme ale podporu u poslancov. Vôľa k tomu nie je ani v tomto novom období. Na pozemku parkovalo približne 40 áut. V blate. Sú tam tiež náletové dreviny, objavili sa tam injekčné striekačky, drogy. Tiež sa tam v minulosti objavilo niekoľko vrakov bez ŠPZ, ide o veľmi exponované miesto s totálnym nedostatkom parkovacích miest. Územný plán nepovoľoval ani výstavbu parkovacieho domu,“ vysvetlil mestský poslanec za obvod Solinky Ľubo Bechný.

S poslaneckým kolegom Petrom Cibulkom iniciovali zmenu územného plánu, na poslednom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline sa ju podarilo presadiť. Majiteľ však podľa slov Bechného nemá záujem o výstavbu parkovacieho domu:

„Okrem parkovacieho domu je tam možné dnes postaviť tzv. štartovacie byty pre začínajúce rodiny. Jednali sme s kolegom Cibulkom s majiteľom v Bratislave, žiaľ oni nemajú o takto pojatú výstavbu záujem.“


Prípustné funkcie pozemku sa zmenili, dnes by na ňom mohli vyrásť štartovacie byty. Zdroj: Ľubo Bechný

Koncom minulého týždna došlo k oplotenia priestoru, takže automobily a dodávky, ktoré aktuálne priestor využívajú ako parkovisko, budú musieť hľadať miesto inde na už predimenzovanom sídlisku. Jedným z riešení by mohol byť vstup súkromného investora, ktorý by pozemok odkúpil a vybudoval tu štartovacie byty. Víziu a možnosti plánuje predstaviť občanom na stretnutí, ktoré sa bude konať 2. apríla o 17.00 na ZŠ Gaštanova.

„Nový investor je ochotný do toho ísť, a teda aj investovať približne 600 000 eur za pozemok, jedine za predpokladu, že nebudú zo strany stavebného úradu obštrukcie mimo zákonných požiadaviek. Osobne robím všetko preto, aby procesy prebehli transparentne, v súlade so zákonom. Výstavba nízkometrážnych bytov, ktoré majú byť vo vysunutej vežičke, povedie k zlacneniu parkovacích miest, ktoré, vzhľadom k vysokej cene pozemku, by boli neúmerne vysoké,“ dodal poslanec za Solinky.

K zamýšľanej výstavbe bytov sa vyjadril aj ďalší poslanec za obvod Solinky Peter Cibulka, ktorý sa obáva toho, že štartovacie byty by boli na cenovej úrovni štandardných bytov v novostavbách a developer by tak len využil prípustnú funkciu.

„Potenciálna činnosť developera na tento konkrétny pozemok je problematická z toho dôvodu, že v jeho prirodzenom záujme je, aby na tomto mieste postavil čo najviac komerčných bytov. V záujme verejnosti je zase nezahusťovať už Solinky výstavbou tohto typu a budovať iba parkovacie miesta. Ak by sa developer zaviazal, že na pozemku bude stavať len parkovací dom, bolo by to v poriadku. Z mojich skúseností mi však vychádza, že najlepšou možnosťou je, aby sa pozemok dostal pod správu mesta, ktoré by sa s ľuďmi dohodlo na najlepšom a najefektívnejšom využití pozemku na parkovanie,“ dodal Cibulka.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu