Na jednom z priechodov pre chodcov cez Rosinkú cestu by ľudia uvítali semafor


Foto: Na jednom z priechodov pre chodcov cez Rosinkú cestu by ľudia uvítali semafor

Uplynul približne rok, odkedy má Rosinská cesta verejné osvetlenie. Kedysi tmavú ulicu bez jedinej lampy dnes osvetľujú moderné LED svietidlá s vysokou účinnosťou a dlhou životnosťou. Vybudovanie nových vedení a osadenie stožiarov so svietidlami sa v tejto časti mesta zrealizovalo v rámci modernizácie verejného osvetlenia.

Osvetlenie Rosinskej cesty už bolo viac ako nevyhnutné, celkovo sa na nej osadilo až 33 nových LED svietidiel. Vďační sú nielen chodci ale aj vodiči, teraz majú dokonalý prehľad o situácii ako na vozovke tak aj ďalej po jej okrajoch. V oblasti internátov a Dopravnej akadémie sa v minulosti stalo niekoľko dopravných nehôd, pri ktorých utrpeli zranenia najmä chodci. 

Za účelom zvýšenia bezpečnosti preto mesto ešte dávnejšie pred osvetlením ulice vybudovalo dva riadne vyznačené a osvetlené priechody pre chodcov. Kvôli vysokej intenzite dopravy však majú chodci často problém prejsť cez cestu. Len máloktorý vodič je totiž ochotný dať prednosť a tak si ju ľudia musia niekedy doslova vynútiť.

V posledných mesiacoch nás aj samotní čitatelia upozornili, že by v tejto oblasti možno nebolo zlým riešením doplnenie svetelnej signalizácie. Semafor umožňujúci bezpečný prechod chodcov nedávno pribudol aj na ulici Vysokoškolákov. V mieste, kde je častý presun študentov vysokej školy, pomáha pri prechádzaní cez frekventovanú cestu.

Svetelná signalizácia občas spôsobí kolónu až po Rosinskú cestu, nakoľko v určitých dňoch a hodinách býva zvýšený počet áut idúcich z Rajeckej doliny cez Turie a Višňové. Väčšinou ale na dopravnú situáciu negatívne nevplýva. 


Vedenie mesta zatiaľ semafor nezvažuje

Rovnaký semafor chcú občania aj pri základnej škole Karpatská. Po okrajoch Rosinskej cesty býva každé ráno odstavených viacero osobných vozidiel a výrazne zvýšený je aj pohyb chodcov. Žiaci základných a stredných škôl v ranných a poobedňajších hodinách prechádzajú v skupinkách cez cestu. 

O bezpečnosť sa starajú príslušníci mestskej polície, avšak, len pri rannom príchode do školy. Poobede je už prechádzanie problematickejšie. Vedenie mesta Žilina zatiaľ vybudovanie nového semaforu neplánuje, rovnako ani nemá potrebné financie v rozpočte na tento rok. 

„Vybudovanie chodeckého semafora je finančne nákladná investícia a nie je s tým uvažované v rozpočte na rok 2019. Takýto semafor bol naposledy vybudovaný na Vlčincoch 3, na ulici Fatranskej. Podnet budeme evidovať a o jeho zrealizovaní budú rozhodovať poslanci za príslušný volebný obvod. Mesto Žilina,“ uviedla pre portál odkazprestarostu.sk Martina Žureková z Odboru tlačového a zahraničných vecí.

V posledných mesiacoch našťastie k žiadnym vážnym nehodám s účasťou chodca v tejto oblasti nedošlo. Prechádzajúci ľudia si však musia dávať dobrý pozor, rovnako aj vodiči by mali rešpektovať chodcov a umožniť im bezpečný prechod na druhú stranu cesty.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu