Správcovia Národného parku Malá Fatra opäť dementujú fámy o tom, že do prírody vypúšťajú hady


Foto: Správcovia Národného parku Malá Fatra opäť dementujú fámy o tom, že do prírody vypúšťajú hady Foto: ilustračné - wikipedia.sk

V poslednej dobe pribudlo v Žiline a okolí medializovaných prípadov uštipnutia hadom, pri ktorých museli zasahovať záchranári Horskej záchrannej služby či leteckí záchranári. Takýto prípad sa stal naposledy cez víkend v Malej Fatre, v lokalite medzi Veľkým a Malým Rozsutcom uhryzla pravdepodobne vretenica turistu z Čiech.

Pre výrazný opuch a nevoľnosť turistu bol privolaný na miesto aj vrtuľník, ktorý transportoval muža v urgentnom stave do Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline. V rôznych diskusiách pod článkami sa začali objavovať fámy o tom, že hady majú do prírody vypúšťať ochranári. Tí museli správu dementovať. Opätovne, keďže fáma sa v rôznych obmenách objavuje pravidelne už niekoľko rokov.


„V súvislosti s touto správou sa v diskusiách opäť vynorili fámy o tom, ako ochranári vypúšťajú hady do prírody.  Fáma koluje v rôznych alternatívach, niekedy sa zhadzujú vrtuľníkom, inokedy sa vyvážajú terénnymi autami vo vreciach.  Zaujímavosťou je, že táto historka koluje po celom Slovensku už niekoľko rokov. Naposledy sme túto fámu dementovali v roku 2013, keď sa v jednej zo záhradkárskych osád objavil oznam o “vypustení 150 zmijí”,“ uviedla Gabriela Kalašová zo Správy NP Malá Fatra.


Tieto tvrdenia sa nezakladajú na pravde, ochranári vysvetlili aj to, prečo sa hady môžu koncentrovať na slnečných miestach: „ Had je studenokrvný živočích a v letnom období s obľubou vyhľadáva slnečné stráne, kde sa “zohrieva”. Vtedy môže nastať takáto situácia.“ Zároveň dodali, že plazy sú významnou súčasťou ekosystému a v prírode zastávajú v nej nezastupiteľné miesto - vretenice predovšetkým zabraňujú premnoženiu myší a hrabošov.

Vretenica severná je jediným jedovatým hadom na území Slovenskej republiky, v dospelosti sa živí hlodavcami. Väčšina z nás si pamätá čierny kľukatý pás na jej chrbte, podľa ktorého ju spoznáme. Niekedy však môžu byť vretenice sfarbené do čiernej farby, čím pás zanikne. Vretenice sú plaché, útočia v sebaobrane - ak na ne napríklad šlapneme. Zvukové signály ich nevystrašia, keďže sú hluché.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu