Knihu 95 rokov atletiky v Žiline autora Juraja Straku dnes pokrstili škvarou


Foto:   Knihu 95 rokov atletiky v Žiline autora Juraja Straku dnes pokrstili škvarou Foto: TS Mesto Žilina

Historická podoba žilinskej atletiky, dejiny športových klubov, spomienky a príbehy významných žilinských atlétov. To všetko nájdete v najnovšej publikácii z pera Juraja Straku „95 rokov atletiky v Žiline“, ktorú dnes slávnostne uviedli do života, ako inak než posypaním škvary z atletického štadióna z roku 1962. Krstným otcom publikácie sa stal žilinský primátor Igor Choma.

„Atletika ako kráľovná športu má v našom meste bohatú históriu. Svedčia o tom úspechy mnohých našich športovcov, ktorí sa v atletických disciplínach predstavili na významných podujatiach doma i vo svete a zapísali sa do dejín tohto športu výraznými písmenami. Som rád, že príbehy týchto ľudí si možno prečítať na stránkach tejto unikátnej knižky,“ uviedol Igor Choma. Doplnil, že aj v súčasnosti je atletika v Žiline veľmi populárna. Sídli tu niekoľko atletických klubov a rovnako aj Atletická akadémia pre najmenších.


Autor publikácie Juraj Straka sa myšlienkou vytvoriť knihu o atletike v Žiline zaoberal dlhšiu dobu. „Atletika mi je veľmi blízka. Mojim cieľom bolo spracovať a vydať publikáciu činností, súhrnných čísel, vecných faktov  a zrkadlo úspechov v žilinskej atletike za 95 rokov,“ povedal autor knižky, ktorý v tomto roku oslávi životné jubileum 80 rokov.

Publikácia na viac ako 300 stranách predstavuje najdôležitejšie historické míľniky, výsledky športovcov, ich zážitky a spomienky. Je doplnená o množstvo unikátnych fotografií zo súťaží. Autorovi sa tak podarilo prostredníctvom tejto knihy vytvoriť encyklopédiu o veľkej sile žilinskej atletiky. Knihu bude možné zakúpiť vo vybraných kníhkupectvách.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina