FOTO: Časť stromov v Lesoparku Chrasť v Žiline obalili húsenice


  • 07 máj 2018 - 17:03
Zdroj: čitateľ Zdenko

V žilinskom Lesoparku Chrasť sa objavili na stromoch premnožené húsenice, ktoré doslova obalili konáre svojimi vláknami. Na tento jav nás upozornil čitateľ, ktorý si ho všimol pri návšteve počas víkendu. „Takto to vyzerá v Lesoparku v smere od Soliniek, vidím to tu prvýkrát. Evidentne nie húsenice požierajú listy a ničia stromky,“ uviedol náš čitateľ Zdenko, ktorý nám poslal aj fotografie.

Veľkú časť stromov v lesoparku tvorí smrekové drevo, ktoré nie je práve odolným typom výsadby voči škodcom. Jeho sadenie namiesto odolnejších druhov kritizovali aj členovia Nadácie žilinský lesopark, mesto Žilina plánuje zvoliť pri novej výsadbe listnaté dreviny odolnejšie voči vetru. Tento konkrétny škodca sa objavil na aj na listnatých stromoch, ako môžete vidieť na fotografiách.

Podľa našich zistení by sa malo jednať o škodca s názvom Priadzovec čremchový, ktorý sa po vyliahnutí mení na čierno-bieleho motýľa. V prípade premnoženia však škodí stromom, na ktorých vytvára komplexné siete pavučín.

„Celé stromy bývajú akoby zabalené v pavučine. Prezimuje ako vajíčko. na jar sa liahnu húsenice. Húsenice žijú obyčajne až do zakuklenia (do konca júna) spoločne. Motýľ lieta v júli až auguste. Patrí medzi intenzívne sa premnožujúcich škodcov, ktorý v čase gradácie môže spôsobiť holožery,“ uvádza portál skodcoviadrevin.sk

Na pohľad nepríjemný, avšak neškodný

Premnožnené húsenice vytvárajú hromadné pavučiny, do ktorých sa zakuklia. Pavučinové vlákna môžu občas obaliť aj iné stromy, tým však neškodia. Vyliahnú sa začiatkom leta, takže podobné úkazy budú môcť vidieť návštevníci ešte približne mesiac, v závislosti od počasia. Napriek tomu, že rozsiahle a pevné pavučiny môžu v niekom vyvolať strach, nie je potrebné obávať sa.

Kukly totiž nie sú alergotvorné. „Občas pavučinovými vláknami obaľuje aj iné stromy, ale na nich nespôsobuje žiadne škody. Nikdy nepoškodzuje ovocné stromy ani iné druhy stromov. Pavučinové vlákna ani húsenice či kukly nie sú alergotvorné a pre človeka sú na dotyk neškodné,“ dodáva portál skodcoviadrevin.sk




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu