Otvárací koncert 44. sezóny ŠKO Žilina


  • 18 september 2017 - 14:34
Zdroj: Roderik Kučavík

Theodore Kuchar, dirigent, USA
Katarína Turnerová, harfa
Klára Würtz, klavír, Maďarsko


program:

Milan Novák
Koncert pre harfu a orchester
k 90. narodeninám autora

Ludwig van Beethoven
Klavírny koncert č. 3 c mol op. 37

Ludwig van Beethoven
Symfónia č. 3 Es dur op. 55 „Eroica“

Otvárací koncert 44. sezóny ŠKO Žilina pripomenul v úvode Koncertom pre harfu a orchester  významné životné jubileum jedného z najhrávanejších slovenských skladateľov - Milana Nováka. „Novákova tvorivosť bola i je vedená spontánnou muzikalitou. V jeho skladbách sa zračí nielen technická zdatnosť, ale aj dávka zdravej intuície zakotvenej v prirodzenej muzikalite,” opísala pred rokmi jeho tvorbu muzikologička Lýdia Dohnalová. Milan Novák oslávi tento rok mimoriadne obdivuhodné, deväťdesiatročné jubileum a na koncert sa teší a prijal pozvanie na osobnú účasť, čo je pre nás veľká česť.

Ďalšia časť koncertu bola venovaná tvorbe Ludwiga van Beethovena, ktorého tvorba tvorí jeden z pilierov repertoáru ŠKO. Odznel jeho úžasný 3. klavírny koncert c mol a jedna z najveľkolepejších symfónií v hudobnej histórii – slávna Eroica, ktorú v čase vzniku napísal pre Napoleóna (ešte v čase, keď vyhrával v mene Veľkej francúzskej revolúcie).

Po Napoleonovej korunovácii za cisára a následnom dobýjaní Európy Beethoven venovanie zrušil a napísal nové – „pamiatke hrdinom“. Symfóniu nakoniec daroval svojmu mecenášovi kniežaťu Lobkovicovi.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu