Do procesu oddlženia vstúpila aj FNsP Žilina, v prvej etape postúpila záväzky za 10,5 milióna eur


Foto: Do procesu oddlženia vstúpila aj FNsP Žilina, v prvej etape postúpila záväzky za 10,5 milióna eur Foto: ilustračné

Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky spustilo tento rok proces oddlžovania slovenských nemocníc, ktorého cieľom je finančne ozdraviť zdravotnícke zariadenia na území štátu. Postúpenie časti záväzkov voči dodávateľom po lehote splatnosti využila aj Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline. Na ministerstvo zdravotníctva nahlásila nemocnica celkom 14 478 faktúr v celkovej hodnote 19 026 059,48 eur.

Išlo o neuhradené faktúry splatné do 31. decembra 2016. „Žilinská nemocnica sa rovnako zapojila do procesu oddlženia nemocníc prostredníctvom elektronického aukčného systému. Veritelia a dlžníci vykonali v rámci tohto systému kontrolu správnosti údajov o jednotlivých pohľadávkach zaradených do oddlženia. Na základe toho boli uzatvorené dohody o zmene záväzku a o pristúpení Ministerstva zdravotníctva SR k dlhu príslušnej nemocnice. 1. etapa elektronickej aukcie bola ukončená 25. júna 2018,“ spresnila hovorkyňa FNsP Žilina Lenka Záteková.

V prvej etape, ktorá skončila k 9. júlu 2018, bolo podpísaných 14 dohôd o fixnom diskonte a 66 dohôd o aukcii. Veritelia by mali teraz dostať od štátu viac ako 338 miliónov eur, v prípade žilinskej nemocnice bolo na uhradenie postúpených viac ako 8-tisíc fakúr v celkovej výške takmer 10 a pol milióna eur.

Dodávatelia sú nespokojní, štát od nich požadoval vzdanie sa časti istiny

„V centrálnom registri zmlúv je zverejnených 14 dohôd o fixnom diskonte - novácii záväzkov vo výške 2.237.317,29 eur a 66 dohôd o aukcii - novácii záväzkov v sume 8.214.326,70 eur. Celková suma uzatvorených dohôd tak predstavuje 10.451.643,99 eur v rámci 8.202 faktúr,“ dodala Záteková. Ministerstvo zdravotníctva aktuálne pripravuje druhú etapu oddlženia nemocníc, ich súčasťou budú aj ozdravné plány nemocníc.

Tie musia nemocnice dodať do 15. agusta 2018, následne ich ministerstvo vyhodnotí. Do procesu oddlženia v prvej etape nevstúpili záväzky Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline vo výške 8 574 415,49 eur. Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok (SK+MED) upozornila, že koncepcia oddlženia nemocníc je diskriminačná. Aj preto sa obrátila so sťažnosťou na Ústavný súd Slovenskej republiky.

Predpokladom pre zapojenie sa do procesu je totiž to, že sa veriteľ vzdá časti istiny. Inými slovami - nielenže nebude požadovať úroky z omeškania, ale ani plnú sumu, za ktorú predmet zmluvy dodal. Za podobných podmienok podpísali dohody o urovnaní aj bývalí hráči MsHK Žilina.


V okolitých krajinách prebieha oddlženie uznaním 100 percent záväzkov

„Nie je možné, aby po referencovaní cien, elektronických tendroch, dodaní tovaru, čakaní roky na platby, od veriteľov štát požadoval ešte aj spätne zľavy z ich peňazí. Je to nemorálne a rozhodne v rozpore s európskym aj slovenským právom,“ informovali začiatkom roka pred začatím oddlžovania dodávatelia, združení pod SK+MED.

Časť istiny, ktorej sa museli dodávatelia vzdať pre úspešné zapojenie do procesu oddlžovania, mohla v niektorých prípadoch podľa podmienok predstavovať až 20 percent. V prípade Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline sú zmluvy o novácii koncipované na uznanie záväzkov vo výške 97,5 percenta.

Dodávatelia upozornili aj na to, že v okolitých krajinách prebieha proces oddlžovania refundáciou 100-percent výšky pôvodného záväzku. Z oneskorených faktúr boli medicínski dodávatelia nútení uhradiť daň z príjmu, rezort zdravotníctva však v nedobrovoľnom poskytovaní zľavy nevidí problém.

„Koncept oddlžovania považujeme za správny a korektný, založený na princípoch rovnakého prístupu a zaobchádzania pre všetkých, dobrovoľnosti na strane dlžníka aj na strane veriteľa a princípe transparentnosti. MZ SR tento materiál  pripravovalo spolu s rezortom financií a odkonzultovalo ho so všetkými zainteresovanými subjektmi vrátane SK+MEDu,“ uviedla vo februári Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva.

Tretia fáza oddlžovania slovenských nemocníc je naplánovaná na rok 2019.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu