Nemecko má zastúpenie v Žiline v podobe honorárneho konzula Petra Lazara


Foto: Nemecko má zastúpenie v Žiline v podobe honorárneho konzula Petra Lazara

Dňa 23. januára začal Peter Lazar svoju činnosť ako nemecký honorárny konzul v Žiline. Vo svojej funkcii je podnikateľ nápomocný nemeckým štátnym príslušníkom na strednom Slovensku v právnych a konzulárnych otázkach a zároveň preberie reprezentatívne úlohy v zastupovaní Nemecka. Pre mnoho ľudí zo znamená: Kratšie cesty a menšie čakacie doby, ak potrebujú konzulárne služby.

Veľvyslanec Joachim Bleicker včera v Žiline slávnostne odovzdal Petrovi Lazarovi menovací dekrét, ktorým sa stal honorárnym konzulom Spolkovej republiky Nemecko na Slovensku. Veľvyslanec Bleicker oceňuje toto menovanie ako viditeľné vyjadrenie hustoty a kvality nemecko-slovenských vzťahov: „Nemecko má odteraz adresu na strednom Slovensku.“


Peter Lazar posilní prítomnosť v stredoslovenskom regióne

Predtým než Peter Lazar prišiel na Slovensko ako konateľ podniku Scheidt & Bachmann Slovensko spol. s r.o. v Žiline, podnikal dlhé roky na Slovensku i v Nemecku. Tento v súkromí nadšený kuchár a gurmán hovorí popri slovenčine plynulo po nemecky. Vďaka svojim miestnym vedomostiam a kontaktom posilní 56-ročný podnikateľ prítomnosť Nemecka v stredoslovenskom regióne a prispeje k ďalšiemu rozširovaniu a prehlbovanou spolupráce tohto regiónu Slovenska s Nemeckom.

S príslušnosťou pre vyššie územné celky Žilina/ Sillein a Banská Bystrica/ Neusohl je nový honorárny konzul partnerom pre všetkých Nemcov vo svojom mieste pôsobenia, ktorí potrebujú poradiť v právnych a konzulárnych otázkach: overenia úradných listín, informácie o pasových záležitostiach alebo pomoc v núdzi. Honorárny konzul Lazar je od 23. Januára oficiálne zastihnuteľný na adrese:

Honorárny konzul Spolkovej republiky Nemecko v Žiline

Peter Lazar
Priemyselná 14
SK-012 32 Žilina
Tel: +421-(0)41-5060 115
Fax: +421-(0)41-5060 225
Mobil: +421-(0)911-828 660
Email: zilina@hk-diplo.de

Na Slovensku odteraz podporujú nemecké veľvyslanectvo Bratislava dvaja honorárni konzuli. Popri novo zriadenom honorárnom konzuláte v Žiline/ Sillein funguje od roku 2011 honorárny konzulát v Košiciach/ Kaschau. Honorárnym konzulom je tam Juraj Banský.

Honorárni konzuli poskytujú služby z oblasti konzulárneho práva, ktoré konzulárne oddelenie veľvyslanectva vzhľadom na vzdialenosti nemôže vykonávať v dostatočnej miere. Avšak aj pri práci s verejnosťou, pri nadväzovaní a pestovaní kultúrnych vzťahov, či podpore hospodárskej spolupráce pôsobia úradníci honorárnych konzulátov vo svojich regiónoch vo významnej miere.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Veľvyslanectvo Spolkovej republiky Nemecko