Kniha „Stratená Žilina 1“, ktorá zachytáva históriu nášho mesta, získala prestížne ocenenie


Foto: Kniha „Stratená Žilina 1“, ktorá zachytáva históriu nášho mesta, získala prestížne ocenenie Foto: Mesto Žilina

Len nedávno vydaná kniha „Stratená Žilina 1“ získala prestížnu cenu Zlatá pečať v kategórii KNIHA. Jej autormi sú z autorského Patrik Groma, Milan Novák, Miroslav Pfliegl st. a Peter Štanský. Obsahuje informácie o osobnostiach, veciach, domoch a celých štvrtiach mesta Žilina, ktoré sa stratili v tomto, ale predovšetkým v minulom storočí. Ide o naozaj zaujímavé čítanie.

Graficky sa na nej podieľali Miroslav Pfliegel ml. a Tibor Majerčík. Knihu dotvárajú ilustrácie prof. Mojmíra Vlkolačka a akad. mal. Stana Lajdu. Knihu vydalo ALL MEDIA s.r.o. Práca tohto zoskupenia autorov bola ocenená Zlatou pečaťou už v roku 2015, a to za knihu „Žilina vo svetle lámp - (Ne)zabudnutá história energetiky“.

Poslaním súťaže Zlatá pečať je morálne a spoločensky oceniť a spropagovať špičkové polygrafické diela a tým podporiť rozvoj polygrafie na Slovensku. Pre ocenených je to zároveň možnosť vstúpiť nielen na domáci trh, ale aj na ten zahraničný. Organizátorom súťaže je Zväz polygrafie na Slovensku a tento rok išlo už o jej 24. ročník.

„Táto kniha sa opäť zaradila medzi skvosty historických diel o Žiline. Vyzdvihnem však aj jej vedeckú úroveň, pretože kniha bola tvorená na základe dlhoročného archívneho výskumu,“ vyjadril sa jeden z autorov Patrik Groma.

„Je to vzácne ocenenie. Veľkú zásluhu majú na tom grafici a samozrejme i všetci autori. K písaniu knihy sme pristupovali dôsledne a so srdcom,“ povedal Miroslav Pfliegl starší, ktorého taktiež potešilo ocenenie.


Na tvorbe knihy pracovali autori už od roku 2011

„Postupne sme skúmali archiválie, noviny, fotografie, komunikovali s mnohými Žilinčanmi a pamätníkmi, ale i odborníkmi z oblasti letectva, lodnej dopravy a inými ľuďmi, aj s vyše 90-ročnými pamätníkmi. Výsledkom sú overené fakty uverejnené v tejto nádhernej publikácii. Jej čaro dopĺňajú kresby vyjadrujúce fantáziu umelcov a znalcov mesta, akými sú Mojmír Vlkolaček a Stano Lajda,“ vyjadril sa k vzniku a tvorbe knihy Peter Štanský.

Knihu je možné zakúpiť v každom dobrom kníhkupectve a môže sa stať i vhodným darčekom pod vianočný stromček.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina