54-ročnému chirurgovi Jánovi Remšíkovi zo Žiliny vymeral súd za úplatky len podmienečný trest


Foto: 54-ročnému chirurgovi Jánovi Remšíkovi zo Žiliny vymeral súd za úplatky len podmienečný trest Foto: ilustračné - lekari.sk

Žilinský chirurg Ján Remšík uzavrel s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry dohodu o vine a treste, ktorú pred niekoľkými dňami schválila samosudkyňa na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici. Na základe toho mu bol za pokračovací zločin prijímania úplatku a za prečin nepriamej korupcie udelený trest odňatia slobody vo výške dvoch rokov, avšak s podmienečným odkladom na tri roky.

Podľa portálu webnoviny.sk dostal Remšík aj peňažný trest dvetisíc eur a ročný zákaz vykonávania lekárskeho povolania. Jeho korupčné skutky mali zadokumentovať v priebehu troch mesiacov na prelome rokov 2015 a 2016 až osemkrát. 54-ročný chrirug, pôsobiaci v priestoroch Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline vo vlastnej ambulancii úrazovej chirurgie, inkasoval peniaze za vyšetrenia a operácie či hospitalizácie svojich pacientov.


Stovky eur za operáciu či lobovanie za výsledok lekárskej prehliadky

Od Martina Šuštiaka podľa právoplatného rozsudku, v ktorom sa k skutkom priznal, požadoval Remšík tristo eur, ktoré mal následne odovzdať prednostovi kliniky mimo Žiliny a zároveň mu odporučil, aby ďalších tristo eur dal prednostovi sám. Dôvodom malo byť poskytnutie zdravotnej starostlivosti jeho sestre.

Od ďalšieho odsúdeného Petra Ovčíka žiadal dvesto a tristo eur, tie mali slúžiť takisto na poskytnutie starostlivosit a vybavenie vyšetrenia, tentokrát priamo vo FNsP Žilina u dvoch špecialistiek. Dvom menovaným odsúdeným boli uložené peňažné tresty.

Remšík inkasoval peniaze aj za ďaľšie vyšetrenia, v decembri minimálne tristo a päťsto eur, opäť za prehliadku a hospitalizáciu. “Služby” odsúdeného lekára využil podľa rozsudku aj pacient, ktorý mal mať za sumu štyristo eur vybavený pozitívny výsledok kontrolnej lekárskej prehliadky, nariadenej poisťovňou za účelom preskúmania zdravotného stavu a nároku poberať invalidný dôchodok.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu