Majstrovstvá sveta v hasičskom športe sa budú konať na Slovensku, rokovali o tom aj v Žiline


Foto: Majstrovstvá sveta v hasičskom športe sa budú konať na Slovensku, rokovali o tom aj v Žiline Foto: ilustračné

Nadšenci a priaznivci hasičského športu sa tešia novej horúcej správe. Majstrovstvá sveta sa totiž budú konať práve na Slovensku. Presné miesto konania zatiaľ nie je známe, do úvahy však prichádzajú štyri slovenské mestá - Bratislava, Trnava, Martin a Košice. O možnosti usporiadania takéhoto podujatia rokovali predstavitelia a zástupcovia Slovenského zväzu hasičského športu (SZHŠ) počas uplynulých mesiacov.

V júli v Žiline privítali vzácnych hostí z Moskvy, delegáciu Ministerstva mimoriadnych situácii Ruskej federácie na čele s riaditeľom ISFFR Andrejom Petrovičom Kalininom a majorkou Natáliou Rebrovou. Tí cestou z Villachu zavítali aj v Trnave na majstrovstvá SR dobrovoľných hasičských zborov. Ich pracovný program pokračoval v sprievode Romana Huliaka - člena SZHŠ a predsedu SSHL (Severoslovenskej hasičskej ligy) na úrade Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK). Hlavnou témou stretnutia bol rozvoj a podpora hasičského športu s myšlienkou usporiadania majstrovstiev sveta na Slovensku a možností na ich financovanie.


Po skončení sa delegácia presunula na Krajské riaditeľstvo HaZZ v Žiline, kde už čakal plk. Ing. Jaroslav Kapusniak, Ph.D., ktorý stál pri myšlienke a zrode mládežníckych reprezentácii a umožnil vstupy do zariadení Ministerstva Vnútra SR v Žilinskom kraji s možnosťou používania výstroje a výzbroje pre hasičský šport. Za túto nezištnú pomoc dostal pamätnú medailu od riaditeľa medzinárodnej federácie ISFFR. 

Po stretnutiach a diskutovaní o možnostiach podpory a rozvoja hasičského športu sa v ďalšom dni, v skorých ranných hodinách, presunula delegácia do Bratislavy, kde ju prijal Prezident HaZZ generál JUDr. Alexander Nejedlý PhD. Po tomto stretnutí a prvotných informáciách o MS sa začalo intenzívnejšie pracovať s možnosťou ich usporiadania na Slovensku. Za ten čas Prezídium HaZZ SR podnikalo prvé kroky.

V priebehu uplynulého týždňa odobril myšlienku usporiadania Majstrovstiev sveta aj minister vnútra Slovenskej republiky Róbert Kaliňák. V najbližších dňoch prevezme Slovensko prvý krát v histórii štafetu organizovania Majstrovstiev sveta 2018 na MS v Turecku, v meste Izmir.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Slovakia Firefighters Team