FOTO: Komunitu vytvorili aj v Žiline. Podľa starokatolíkov môže kresťanstvo 21. storočia vyzerať aj inak


FOTO: Komunitu vytvorili aj v Žiline. Podľa starokatolíkov môže kresťanstvo 21. storočia vyzerať aj inak
Galéria: 10 fotiek
Foto: OZ Starokatolíci na Slovensku

Zdieľajú presvedčenie, že kresťanstvo môže v 21. storočí vyzerať inak. Občianske združenie Starokatolíci na Slovensku sa okrem Bratislavy, Trnavy a blízkeho okolia udomácnilo aj v Žiline. V polovici roka 2023 otvorilo na Hollého ulici svoju regionálnu kanceláriu, ktorá je zároveň malým a inkluzívnym komunitným priestorom.

„Otvorenie tohto komunitného priestoru nadväzuje na naše predchádzajúce príležitostné  aktivity a stretnutia v Žiline a okolí. Cítili sme potrebu podporiť a prepojiť jednotlivých ľudí v tomto regióne tým, že pre nich vytvoríme fyzický priestor na stretávanie a podporíme ho prácou komunitnej manažérky,“ priblížil predseda OZ Starokatolíci na Slovensku a starokatolícky kňaz Martin Kováč. 

V uplynulých mesiacoch zorganizovali v Žiline viacero pilotných komunitných stretnutí, podporných skupín, aktivít z oblasti arteterapie, diskusií, duchovných podujatí, ako aj verejnú diskusiu so psychologičkou o výzvach LGBTI+ ľudí, ich rodín a priateľov vo vzťahu k viere a cirkvám.


Galéria: 10 fotiek

„Hoci s našimi aktivitami začíname v malom, komunitné organizovanie a prácu v iných mestách vnímame ako veľmi dôležitú – obzvlášť v súčasnej napätej spoločensko-politickej situácii. Veríme, že si postupne nájdu svoje adresátky a adresátov,“ dodala komunitná manažérka v Žiline Ivana Poliaková.

Občianske združenie zastupuje záujmy starokatolíckych veriacich,  ktorí sa hlásia k spoločenstvu Utrechtskej únii starokatolíckych cirkví. Venuje sa vzdelávaniu, medzináboženskému a medzikultúrnemu dialógu, kultúrnym podujatiam, advokácii v oblasti náboženskej slobody, pomoci ľuďom, podpore inklúzie cudzincov, ako aj menšín – vrátane úsilia o väčšiu otvorenosť a prijatie LGBTI+ ľudí v cirkvách.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu