FOTO: Štítna žľaza jej narástla až do veľkosti 15 centimetrov. Pomohli jej lekárky zo žilinskej nemocnice


FOTO: Štítna žľaza jej narástla až do veľkosti 15 centimetrov. Pomohli jej lekárky zo žilinskej nemocnice
Galéria: 11 fotiek
Foto: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Odborníkom zo žilinskej nemocnice sa podaril ďalší úspešný výkon, vďaka ktorému pacientke uľavili od výrazných ťažkostí. Štítna žlaza sa jej totiž zväčšila až do veľkosti približne 15 centimetrov. Pacientke spôsobovala nemalé komplikácie - objavil sa problém s prehĺtaním, tlakom na krku a zhoršilo sa jej i dýchanie. 

Špecialista endokrinológ odporučil, aby odborníci obrovskú strumu vyoperovali. CT vyšetrenie zároveň potvrdilo, že zväčšená štítna žľaza zasahuje do hrudníka a je potrebné ju čím skôr operačne odstrániť. Pri takomto zákroku je potrebná opatrnosť , keďže vzhľadom na zasahovanie do hrudníka hrozí poškodenie týchto štruktúr.

Operácia obrovskej strumy nie je častým chirurgickým výkonom a odborníci takéto zákroky spočítajú na prstoch jednej ruky. Operačnému tímu sa významne osvedčil a veľmi kvalitne poslúžil neurostimulátor.

„Ide o špeciálny prístroj, ktorý dokáže počas operácie identifikovať lokalitu návratných nervov, ktoré inervujú hlasivky a operatéra včas upozorní, pokiaľ by pri preparácii tkaniva hrozilo ich poškodenie,“ dodáva žilinská nemocnica. 


Úspešný výkon zrealizoval čisto ženský tím v zložení primárka oddelenia ORL MUDr. Gabriela Bugová, PhD., MPH, lekárky z odd. ORL MUDr. Monika Dolejší, MUDr. Alžbeta Repková, MUDr. Kristína Čerenská, MUDr. Michaela Mráziková, lekárka - anestéziologička MUDr. Zuzana Hostačná, inštrumentárky Viera Bašťovanská, Natália Jaššová, Zuzana Lokajová, anestéziologická sestra Bc. Mária Skukalková, sanitárky Jozefína Štrbaková a Eva Halková.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu