VIDEO: V Západných Tatrách spadla lavína, strhla so sebou dvoch lyžiarov


Foto: VIDEO: V Západných Tatrách spadla lavína, strhla so sebou dvoch lyžiarov Foto: Facebook/tyger.sk

Od začiatku nového roka spadlo v slovenských horách už niekoľko lavín, jedna mala dokonca tragické následky. Lavínovú hrozbu podľa horských záchranárov zvýšilo aj premenlivé počasie uplynulých týždňov.

S prudkým ochladením prišlo na horách nasnežila poriadna vrstva snehu. Silný prevažne východný vietor spôsobil, že sa prašný sneh premenil na naviatu dosku. Pod nimi sa môže vplyvom chladu a nízkeho slnečného žiarenia vytvárať takzvaný hranatozrnný sneh.

„Ten spôsobuje veľkú nestabilitu a časté lavíny s čiarovým odtrhom už pri malom dodatočnom zaťažení, prípadne aj samovoľné lavíny. Tých sme v našich horách zaznamenali hneď niekoľko. Ich typickým znakom sú kryhy v nánose. Takýchto vrstiev mäkkého snehu a vetrom vytvorenej dosky sa v snehovom profile striedalo niekoľko. A kým bude trvať takáto studená zima, do vtedy s nami bude v pokrývke aj hranáč,“ priblížilo Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.



V oblasti Západných Tatier bol počas uplynulého víkendu vyhlásený druhý stupeň výstrahy pred lavínovým nebezpečenstvom. Napriek tomu, že hrozba bola len mierna, lavína sa skutočne odtrhla. Stalo sa tak v sobotu 13. januára pod Tromi Kopami.

Na mieste sa v tom čase nachádzalo niekoľko osôb, jednej z nich sa dokonca podarilo hrozivý incident natočiť. Video zachytáva odtrhnutie lavíny priamo nad miestom, kde práve lyžovalo viacero ľudí. Dvoch z nich padajúca masa snehu strhla so sebou a „zviezla“ do údolia. Videozáznam zdieľal portál tyger.sk.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu