Turisti si chceli skrátiť zostup, zišli z vyznačeného chodníka. Večer uviazli v snehu


Foto: Turisti si chceli skrátiť zostup, zišli z vyznačeného chodníka. Večer uviazli v snehu Foto: Horská záchranná služba

Včera vo večerných hodinách boli štyria príslušníci Horskej záchrannej služby (HZS) z Bystrej vyslaní na pomoc dvojici slovenských turistov. Tí plánovali prejsť trasu z Chopku na Ďumbier a následne zostúpiť Zelenskou Mlynnou dolinou.

Počas zostupu sa ale rozhodli, že si cestu skrátia a zišli zo značeného turistického chodníka. Niekoľkokrát prepadli cez sneh do potoka a neskôr uviazli bez vhodného vybavenia v hlbokom snehu. Horskí záchranári sa rozdelili do dvoch tímov a za pomoci skialpinistických lyží a snežných skútrov sa vydali k turistom. „Keďže uviaznutá dvojica bola schopná presne podať koordináty GPS, značne urýchlila priebeh záchrannej akcie,“ dopĺňajú záchranári.

K žene a mužovi sa ako prvý dostal prvý tím záchranárov, ktorý ich zateplil, poskytol im teplé nápoje, enrgetické tyčinky a snežnice. Druhá skupina ich postupne evakuovala k terénnemu vozidlu a previezla do ubytovacieho zariadenia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu