Starší muž ležal v bezvedomí v horách. Na pomoc mu letel žilinský záchranársky vrtuľník


Foto: Starší muž ležal v bezvedomí v horách. Na pomoc mu letel žilinský záchranársky vrtuľník Foto: Horská záchranná služba

Dnes 28. decembra dopoludnia leteli na Veľký Choč dve posádky leteckých záchranárov. Ich pomoc potrebovali dvaja turisti nezávisle od seba. Informovala o tom Horská záchranná služba, ktorá sa oboch zásahov zúčastnila.

Na modrom značenom chodníku vedúcom približne dva kilometre od Veľkej poľany objavili turisti 50-ročného muža v bezvedomí. Poskytli mu laickú prvú pomoc, zateplili ho a privolali horských záchranárov.

Tí kontaktovali vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú služby zo Žiliny, ktorá zobrala na palubu dvoch príslušníkov horskej služby z Malej Fatry. K pacientovi boli spolu s lekárkou leteckých záchranárov vysadení pomocou navijaku.



„Lekárka so záchranári pacienta vyšetrili a poskytli mu zdravotnú starostlivosť a tepelný komfort. Následne bol pacient s lekárkou evakuovaný za pomoci palubného navijaka z terénu a smerovaný na ďalšie vyšetrenia do nemocnice v Ružomberku,“ priblížila horská služba.

Krátko pred ukončením zásahu boli záchranári opäť požiadaní o pomoc pre 32-ročnú ženu, ktorá sa nachádzala priamo pri vrchole Veľkého Choča. Priletel pre ňu vrtuľník z Banskej Bystrice, ktorý zobral na palubu jedného záchranára z prvej akcie. Aj táto pacientka bola ošetrená a prevezená do nemocnice.

„Touto cestou sa chceme poďakovať posádkam Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zo Žiliny a Banskej Bystrice za vynikajúcu spoluprácu. Upozorňujeme návštevníkov hôr, že aj v Chočských vrchoch platí výstraha prvého stupňa pred snehom a ľadom, ktoré predstavujú potenciálne riziko pre turistické aktivity,“ varujú horskí záchranári.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu