V Žiline vznikne nové námestie. Niesť bude mená slovenských Židov, ktorí ušli z koncentračného tábora


Foto: V Žiline vznikne nové námestie. Niesť bude mená slovenských Židov, ktorí ušli z koncentračného tábora
Galéria: 11 fotiek

V centre Žiliny sa nachádza niekoľko námestí, ktoré nesú mená významných historických osobností. Najnovšie vznikne v Žiline aj Námestie Vrbu a Wetzlera - dvoch slovenských Židov, ktorí ušli z koncentračného tábora. Rozhodli o tom mestskí poslanci na zasadnutí, ktoré sa konalo v utorok 12. decembra 2023.

Slovenskí Židia Rudolf Vrba (vlastným menom Walter Rosenberg) a Alfréd Wetzler ušli 7. apríla 1944 z nemeckého koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau pri poľskom Osvienčime. Po 18-dňovej strastiplnej ceste sa dostali práve do Žiliny.

Útočisko našli v priestoroch bývalého židovského starobinca na Hollého ulici, kde napísali svetoznámu 32-stránkovú Osvienčimskú správu o hrôzach v koncentračnom tábore. Dnes sa tu nachádza Pamätná izba Vrbu a Wetzlera, ktorú inštalovala Židovská náboženská obec v Žiline v spolupráci s mestom.


Ich mená tak bude niesť už aj budúce námestie, ktoré je vymedzené ulicami Kálov a P. O. Hviezdoslava, okrajom Sadu SNP a budovou Remeselníckeho domu. V súčasnosti však pripomína viac stavenisko ako námestie. Poslanci preto na rokovaní apelovali na to, aby mesto priestor skrášlilo.

S tým samospráva počíta. „Bude sa však musieť počkať, kým sa ukončí rekonštrukcia podchodu Kysucká a potom pristúpime k revitalizácii,“ podotkol na zasadnutí primátor Peter Fiabáne. To znamená, že námestie dostane novú podobu najskôr v roku 2025.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu