Trápia vás ohnuté prsty na nohe? V žilinskej nemocnici zaviedli novú metódu korekcie, ktorá je u nás unikátom


Foto: Trápia vás ohnuté prsty na nohe? V žilinskej nemocnici zaviedli novú metódu korekcie, ktorá je u nás unikátom Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Kladivkové prsty patria medzi najrozšírenejšie deformácie končatín. Doposiaľ sa riešili fixáciou pomocou drôtu vyčnievajúceho zo samotného prsta, ktorý v nohe pacienta ostával niekoľko týždňov. Žilinská nemocnica však ako prvá na Slovensku zaviedla novú metódu chirurgickej korekcie s využitím jedinečnej technológie magnéziového implantátu.

Podľa primára oddelenia ortopédie FNsP Žilina Róberta Krause, ochorenie postihuje viac žien ako mužov. Jeho príčinou môže byť nevhodná obuv, no tiež genetická predispozícia. Neraz pritom spôsobuje špecifické obmedzenia, bolesti, tlak v topánke a s tým súvisiace zápaly.

„Prst na nohe je pri tomto ochorení ohnutý do tvaru pripomínajúceho kladivo, pričom sa často už nedá narovnať. Stav je spôsobený postupným poklesom priečnej klenby nohy, ktorý vzniká z dôvodu degenerácie väzov a ochabnutia svalov,“ spresnil primár Krause a doplnil, že kladivkové prsty sa neraz spájajú aj s ďalšími deformitami, ako je napríklad vbočený palec či iné nesprávne postavenia prstov.

Všetky spomínané ochorenia je v prípade vážnych bolestí možné riešiť operačne. V žilinskej nemocnici podstúpi chirurgický zákrok kvôli týmto ťažkostiam asi 50 pacientov ročne. Zaužívanú metódu s využitím drôtu však po novom vystriedala nová operačná technika, ktorú v Žiline zaviedol ortopéd Augustín Majcher. Zdôraznil, že jej výhodou je predovšetkým schopnosť magnéziového implantátu vstrebať sa do tela, a preto už nie je potrebný žiadny ďalší zásah do organizmu. 


„Samotný implantát je pevný, no súčasne pružný, vkladáme ho priamo do vnútra dvoch článkov prstov, čím zabezpečíme ich fixáciu v správnom postavení. Vďaka jedinečným vlastnostiam tohto materiálu ho telo degraduje a začne premieňať na kostné tkanivo. Približne do roka sa úplne vstrebe,“ vysvetlil Majcher s tým, že v porovnaní s pôvodnou metódou sa zároveň vďaka protizápalovým vlastnostiam materiálu znižuje riziko infekcie.

Zákrok úspešne absolvovali v žilinskej nemocnici už prvé dve pacientky. Nová liečba u nich okrem iného skvalitňuje aj pooperačný priebeh a rekonvalescenciu. Žilinskí ortopédi plánujú v budúcnosti využiť magnéziové implantáty taktiež pri korekčných operáciách vbočeného palca.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu