Poľovníci môžu strieľať v centre Čadce. Loviť budú trojnohú líšku, ktorá škodí domácim


Foto: Poľovníci môžu strieľať v centre Čadce. Loviť budú trojnohú líšku, ktorá škodí domácim Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

V centre a mestských častiach Čadce sa môže v najbližších rokoch strieľať. Oddelenie lesného hospodárstva okresného úradu vo štvrtok 26. októbra povolilo poľovníkom lov líšky hrdzavej na nepoľovných plochách, konkrétne v intraviláne mesta.

Povolenie na lov bez obmedzenia v katastrálnom území Čadce, ktoré je súčasťou poľovného revíru Polom, platí až do konca roka 2029. Po líškach môžu strieľať iba osoby s poľovnými lístkami. Podobnú možnosť mali poľovníci aj v minulosti, keďže líšky prenášajú besnotu a občania nimi môžu byť ohrozovaní.



O povolenie na lov požiadalo vedenie mesta Čadca. Dôvodom je najmä jedinec s tromi nohami, ktorý sa od minulého roka pohybuje v okolí centra. Zviera má vyberať odpad zo smetných košov a roznášať ho po okolí. Ďalšie líšky zas škodia domácim v iných mestských častiach.

„Podľa vyjadrenia Mestskej polície Čadca sa líška pohybuje po centre mesta a bola mestskou políciou videná na Matičnom námestí pri Dome kultúry, pohybuje a prechádza sa v nočných hodinách po uliciach Mojzesova, Štúrova a po parku pri Kysuci. V priebehu konania sme dostali z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Čadca oznámenie, že v miestnej časti Podzávoz pravidelne chodí líška do dvora, preskakuje plot a robí škody na hydine,“ uvádza Okresný úrad Čadca v odôvodnení povolenia lovu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu