FOTO: Lekárov zoskupujú pod jednu strechu. Orava má nové Centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti


FOTO: Lekárov zoskupujú pod jednu strechu. Orava má nové Centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti
Galéria: 8 fotiek
Foto: Žilinský samosprávny kraj

Z tretieho poschodia Oravskej poliklinike v Námestove sa dlhodobo ozýval stavebný ruch. Približne po roku však rekonštrukčné práce utíchli a Orava sa tak môže pýšiť novým Centrom integrovanej zdravotnej starostlivosti (CIZS), ktoré bolo slávnostne otvorené v stredu 4. októbra 2023. 

Projekt je primárne zameraný na scentralizovanie zdravotnej starostlivosti. Niektorí pacienta tak za lekármi nebudú musieť cestovať do viacerých miest v námestovskom okrese. Pod jednou strechou teraz nájdu až osem ambulancií, a to dve všeobecné ambulancie pre dospelých, tri všeobecné ambulancie pre deti a dorast a gynekologickú, kožnú a stomatologickú ambulanciu.

„Vybudovaním CIZS sme na základe požiadaviek Ministerstva zdravotníctva SR vytvorili nový model integrovania zdravotnej starostlivosti, ktorý obsahuje opatrenia smerujúc k lepšej dostupnosti starostlivosti o zdravie a v konečnom dôsledku k zvýšeniu kvality a efektívnosti v zdravotníctve,“ uviedla riaditeľka odboru zdravotníctva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Silvia Pekarčíková.

Projekt pritom priniesol výhody aj v oblasti energetickej hospodárnosti budovy, ktorá sa po rekonštrukcii zvýšila. Výsledky tešia aj samotnú predsedníčku ŽSK Eriku Jurinovú, ktorá projekt výstavby CIZS považuje pre Námestovo za veľmi dôležitý.


„Vďaka CIZS sa nám darí plniť náš cieľ, ktorým je centralizovať a ľahšie zorganizovať ambulancie primárnej zdravotnej starostlivosti, posilniť úlohu lekárov – špecialistov a tým skvalitniť dostupnosť odbornej lekárskej starostlivosti. Záleží nám na pacientoch, na tom aby mali zabezpečenú komplexnú starostlivosť ‚pod jednou strechou’ spolu s rádiologickými či laboratórnymi vyšetreniami, to všetko na jednom mieste,“ spresňuje Jurinová.

Stavba, na ktorej pracovala námestovská firma Stavebný podnik s.r.o., bola financovaná z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci výzvy z Integrovaného regionálneho operačného programu IROP. Celkové výdavky na základe zmluvy predstavujú sumu približne 830-tisíc eur.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu