V Žiline zasadlo do lavíc vyše 760 prváčikov. S novým školským rokom prichádzajú aj viaceré zmeny


Foto: V Žiline zasadlo do lavíc vyše 760 prváčikov. S novým školským rokom prichádzajú aj viaceré zmeny Foto: ilustračné/ Mesto Žilina

Do základných škôl v pôsobnosti mesta Žilina nastúpi približne 6800 žiakov. Žiakov prvého ročníka je spolu 765, do materských škôl nastúpi 810 detí. Informovala o tom vedúca odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou Mestského úradu v Žiline Katarína Gazdíková.

„Tento rok sme pri otváraní nového školského roka 2023/2024 zrealizovali niekoľko zelených opatrení na vybraných školách. Som rád, že každoročne posúvame kvalitu vyučovacieho procesu vpred, aby sme priniesli deťom zelené prvky v bezprostrednej blízkosti školy,“ uviedol primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Realizácia zelených opatrení je rozdelená do dvoch etáp. V rámci prvej etapy sa obnovujú areály v ZŠ s MŠ na Ulici sv. Gorazda a v MŠ Trnavská. Počas druhej etapy sa obnovujú vonkajšie priestory v ZŠ Limbová, ZŠ s MŠ Gaštanová a v ZŠ s MŠ Do Stošky v Bánovej.

Samospráva počas prípravy úzko spolupracovala s riaditeľmi škôl, aby im výsledný projekt revitalizácie ponúkol to, čo v škole či škôlke potrebujú,“ dodala Gazdíková.

Dokončenie obidvoch etáp zelených opatrení je naplánované na október 2023. Oba projekty sú spolufinancované prostredníctvom eurofondov, vysúťažená cena predstavuje 552-tisíc eur. 


Čo prinesie nový školský rok?

Ako informovalo ministerstvo školstva, s novým školským rokom prichádza aj viacero zmien.

Na 39 vybraných základných školách zavedú od prvého ročníka štátny vzdelávací program, ktorý bude využívať nové metódy a formy výučby, ale podporí aj „vytváranie podpornej a motivujúcej klímy školy“.

Postupne začnú i so zavádzaním systému podporných opatrení. Ten by mal zvýšiť kvalitu inklúzie, eliminovať riziko segregácie či podporiť duševné a fyzické zdravie. 

Od septembra taktiež vstupujú do platnosti nové pravidlá ospravedlňovania žiakov z vyučovania. Na základných a stredných školách bude možné ospravedlniť žiaka päť po sebe nasledujúcich vyučovacích dní, v materských školách to bude sedem dní. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu